Djeca iz migrantskog kampa Ušivak krenula u školu

Djeca iz migrantskog kampa Ušivak krenula u školu

Osnovna škola na Ilidži i škola u Pazariću poželjele su dobrodošlicu učenicima migrantima. Školu će pohađati više od 60 djece iz kampa Ušivak, uzrasta od prvog do devetog razreda. Riječ je o djeci, koja su s roditeljima u Bosni i Hercegovini, stigla uglavnom iz Sirije, Afganistana, Irana i Pakistana.

Učenici od petog do devetog razreda Prve Osnovne škole sarajevskog naselja Ilidža poželjeli su dobrodošlicu novim dugarima.

A ubrzo su to uradili i oni mlađi u O.Š. “Prvi maj” u naselju Pazarić.

Vidno sretna djeca, migranata. Dva mjeseca, u sklopu pripremne nastave, sa njima će raditi šestočlani tim. Uz njih će biti i prevodioc. Jedan od prioriteta biti će učenje bosanskog jezika.

“Ta dva mjeseca će biti fokus na psihosocijalnoj integraciji. Raditi ćemo edukativne likovne radionice, sportske radionice, početno izučavanje bosanskog jezika, tako da će biti jedna široka lepeza ponuđena djeci interesantnih sadržaja”, kaže Senadija Hadrović, pedagogica.

“Urađena je procjena na kakvom su trenutno nivou obrazovanja jer neki od njih su imali 3/4 godine potpune pauze, prekida škole, tako da je na osnovu toga napravljen je i prilagođen plan i program”, dodaje Nineta Popović, glasnogovornica UNICEF-a.

Cilj će biti što prije integrisati djecu u pokretu u obrazovni proces u BiH. Dosadašnja iskustva su pozitivna, kažu direktori škola.

“Sve ovisi kako će stručni tim pocijeniti njihovo znanje, njihove sposobnosti, da bi mogli biti uključeni direktno u nastavni proces. Znači koliko će uspjeti da za kratko vrijeme da nauče bosanski i ako imaju neke od trauma da ih prevaziđu”, ističe Arif Ćelović, direktor Prve Osnovne škole Ilidža.

“Nakon što prođu ta dva mjeseca mi se nadamo da će oni biti spremni i da će biti tu na kraju krajeva jer nam je to jedna nepoznata konstanta u svemu tome”, navodi Adnan Fejzić, v.d. direktor O.Š. “Prvi maj” Pazarić.

Drugi je ovo pokušaj uključivanja djece migranata u obrazovni sistem u KS. Sva djeca iz prvog projekta napustila su škole i sa roditeljima krenuli dalje.

“Riječ je o populaciji čiji broj varira jer oni su u suštini populacija koja je u pokretu. Tako da je važno da imamo neku stabilnu bazu, da imamo mogućnosti. Broj će naravno varirati, neki će možda završiti svoje osnovno obrazovanje ovdje”, poručuje Naida Hota-Muminović, ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja KS.

Blizu 1.600 djece migranata od početka migrantske krize do danas upisalo se u redovne škole u BiH. Stručne osobe u Sarajevu nadaju se da će bar nekolicina od ovih 66 djece migranata iz kampa Ušivak ostati u državi. Za sada im je omogućeno sve što je potrebno kako bi nesmetano pohađali nastavu, od prevoza, preko ruksaka i školskog pribora, do užina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE