Portal 072info

Djeca iz Zenice na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj

Grupa od 40 djece i šest supervizora iz Udruženja “Naša djeca” Zenica danas putuju u Švicarsku na interkulturalnu razmjenu, gdje će provesti dvije sedmice sa svojim vršnjacima iz Makedonije, a sve aktivnosti za djecu bit će održane u Pestalozzi selu.

Udruženje “Naša djeca” je u proteklom periodu prepoznato od Pestalozzi fondacije iz Švicarske kao partner na programu razmjene djece i njihovog boravka u Dječjem selu u Švicarskoj. Imajući to u vidu, Udruženje je prvo iz Bosne i Hercegovine pozvano da osigura učešće djece iz Zenice u razmjeni.

Djeca će pohađati kurseve i radionice iz oblasti interkulturalnosti, dječjih prava, jednakosti i poštovanja drugačijih. Mnoga djeca koja su bila dio ovog programa danas su mladi lideri u svojim školama i zajednicama.

Podršku za to putovanje pružili su ArcelorMittal Zenica, Plastic Art Foundation iz Švicarske, Grad Zenica te Pestalozzi fondacija.

Udruženje niz godina radi sa djecom i za djecu te je 2011. godine osnovalo i prvi Dječji parlament u Zenici koji je formaliziran svečnim sastankom u Gradskoj upravi Zenica krajem 2014. godine. Na taj način, Grad Zenica je prepoznao djelovanje grupe koja ima za cilj da poboljša položaj djece u tom gradu. Djeca su osnažena u različitim oblastima kada su u pitanju prava djece te bi učešće u ovakvom programu bilo od neizmjernog značaja za njih, saopćeno je iz Udruženje “Naša djeca”.

Podijelite članak