Djeca koja jedu formulu nepotrebno su debela, evo i zašto

ss 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mnogim bebama se u prvih nekoliko mjeseci života daje previše hrane, poručuje WHO, upirući prst na pretjerivanje s mliječnim mješavinama za hranjenje dojenčadi.

Zaostaju u rastu

Ranija istraživanja sugerirala su da djeca od dva do tri mjeseca koja se hrane samo majčinim mlijekom zaostaju u rastu i dobivanju kilaže. Kao rezultat toga majkama se savjetovalo da uz dojenje djeci daju i posebne mliječne mješavine za ishranu beba ili da odustanu od dojenja i pređu na hranjenje formulama. U posljednje vrijeme utvrđeno je da majčino mlijeko nudi najbolju moguću kombinaciju hranljivih tvari potrebnih za razvoj djeteta.

ČITAJ JOŠ:  NAKON RASKIDA PROVOCIRA: Breskvica postala zavodnica

Najnovija studijia WHO-a s 8.440 djece iz šest različitih zemalja pokazuje da je dodavanje formula pogrešno. Istina, bebe hranjene na majčinom mlijeku tanje su nego bebe hranjene formulama, no naučnici smatraju da je to potpuno zdravo i zapravo način na koji se djeca trebaju razvijati.

Željena težina

Stručnjaci WHO-a ustanovili su da je na starim grafikonima željena težina za dvogodišnjake i trogodišnjake bila za 15 posto do 20 posto prevelika. Očekivalo se da zdrava jednogodišnja beba teži između 10,2 i 12,93 kilograma, dok se ustvari zdrava težina kreće između 9,53 i 11,79 kilograma.

ČITAJ JOŠ:  Iftarski meni: Čokoladna krem torta Fantazija

Istraživači smatraju da ovi podaci mogu djelimično objasniti i zašto je današnja generacija odraslih deblja nego ikada prije. 

GODISNJICA
MARKETING