Screenshot 5 38
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 10:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Djeca koja su u majčinom stomaku bila izložena kanabisu imaju veću vjerovatnoću da će patiti od anksioznosti te pokazivati znakove agresije i hiperaktivnosti.

NER FIT

Istraživanje je obuhvatalo 322 bebe i njihove mame, a objavljeno je u Zborniku Nacionalne akademije nauka Sjedinjenih Američkih Država. Sve veći broj trudnica kanabis smatra alternativom za ublažavanje mučnine i bolova tako da proučavanje ovog trenda ima vitalan značaj, smatra vodeći autor istraživanja Yasmin L. Hurd.

Ovo istraživanje je jedno od prvih koje je direktno ispitivalo vezu između kanabisa i djece, dodao je vanjski stručnjak Daniele Piomelli, direktor Centra za proučavanje kanabisa na Univerzitetu u Kaliforniji.

Trenutna istraživanja još uvijek nisu konačna, ali doktori ipak preporučuju trudnicama da se suzdrže od upotrebe kanabisa. On također povećava rizik od prijevremenog porođaja, male porođajne težine i autizma.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naučnici su ispitivali uzorke placente majki nakon rođenja i analizirali genetski sastav. Kada su bebe napunile tri godine testirali su uzorke njihove kose i otkucaje srca kako bi vidjeli njihove reakcije na stres.

Također su vršili procjene anksioznosti, agresije i hiperaktivnosti. Testove su ponavljali sve dok djeca nisu napunila šest godina. Djeca čije su majke tokom trudnoće koristile kanabis su imala imale nefunkcionalno placentno tkivo, što je smanjilo imunološki odgovor. Također su bila anksiozna, agresivna i hiperaktivna.

LIDER