Djeca oboljela od raka u skloništu bolnice u Kijevu bez lijekova, hrane i vode

1646031912 thumbnail 52687252 CA1A 4257 9021 3E16B0E88805

Djeca oboljela od raka i osoblje koje ih liječi zbijeni su u podrumima dvije dječje bolnice u Kijevu sa sve slabijim pristupom lijekovima, hrani i vodi, rekao je zvaničnik najveće ukrajinske humanitarne organizacije za borbu protiv raka.

Apoteke i skladišta sa lijekovima koji su djeci potrebni su zatvoreni, rekla je u intervjuu Julija Nogovitsyna, direktorica programa za dobrotvornu organizaciju Tabletochki, zbog čega dio djece pacijenata ne prima terapije koje bi im spasile život.

Žrtve rata

“Djeca imaju pristup samo osnovnim oblicima kemoterapije”, rekla je. Ostali tretmani su prekinuti, što je izazvalo zabrinutost da bi djeca mogla dobiti recidiv, ne postići remisiju i postati bolesnija.

“Kada govorimo o žrtvama u ratu, samo brojimo one koji su poginuli u borbama ili napadima“, rekla je Nogovitsyna, dodajući: “Ova djeca su također žrtve rata, ali polako umiru jer im se prekida liječenje.”

Izvor : Reuters

Dodatni izazov je pronalaženje vozača za dostavu hrane i vode, rekla je ona. Bolnice su sklopile dogovore za hranu i vodu, ali za vrijeme policijskog sata i napada na grad, šanse su male za koordiniranu logistiku.

U subotu je pucano na kamion koji je dovozio vodu djeci, a vozač je morao da se skloni u bolnicu, rekla je ona.

“Trinaestoro djece oboljele od karcinoma u jednoj od dvije bolnice liječe četiri ljekara i dvije medicinske sestre, koji su odlučili da tu i ostanu. Podrum je vlažan i pljesniv“, rekla je Nogovitsyna.

Organizacija se nada da će dio djece premjestiti autobusom u bolnicu u Lavovu u zapadnoj Ukrajini čim bude sigurno. Nakon toga, djeci će biti ponuđeni kreveti i liječenje ako mogu doći do Poljske. Međutim, logistika ostaje izazovna.

“Za sada nije moguće napustiti Kijev – postoji policijski čas”, rekla je Nogovitsyna, dodajući: „Nikome nije dozvoljeno da se kreće van zgrada jer će se svaka osoba smatrati neprijateljem i biće streljana.“

IZVORN1
Prethodni članakTrump nagovještava svoj povratak na predsjedničke izbore 2024. godine?
Sljedeći članakBošnjaci i Kusturica ne mogu biti na istoj strani