Portal 072info

Djeca postaju agresivnija od gaziranih sokova

soda

Odavno je poznato da su gazirana pića štetna za organizam, a prema nedavnim  istraživanjima gazirani sokovi stvaraju neku vrstu agresivnosti kod djece i smanjuju im koncentraciju. Studija je istraživala djecu do pet godina i njihovo ponašanje nakon konzumiranja gaziranih sokova te zaključila da unos sode u organizam dovodi do agresivnosti kod djece.

Tokom trajanja istraživanja majke su pratie unos gaziranih sokova kod svoje djece na čemu su se zasnovali konačni rezultati, a istraživanje je zabilježeno u 20 država sjeverne Amerike.

Više od 40 posto djece je unosilo najmanje jedno gazirano piće dnevno, a 4 posto je pilo i više od 4 gazirana pića na dan. U poređenju na djecu koja ne konzumiraju gazirana pića i na djecu koja unose više gaziranih pića dnevno imali su dva puta veće šanse za napade druge djece, podsticanje svađa te uništavanje imovine….

Autori studije naravno ne znaju tačan mehanizam kojim gazirani sokovi utiču na djecu, ali svakako preporučuju smanjenje unosa gaziranih pića, pogotovo kod djece.

Podijelite članak