Portal 072info

Djeca sve depresivnija zbog mobilnih telefona

Današnji tinejdžeri su zaštićeniji i manje nezavisni od ranijih generacija, a ta promjena poklapa se sa popularizacijom mobilnih telefona 2012. godine.

Umjesto da izlaze sa vršnjacima i traže svaku priliku da umaknu budnom oku roditlja, postmilenijalci više vole da provode vrijeme u kući i na društvenim mrežama, a zbog toga su sve manje sretni.

Današnji đaci završnih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole provode manje vremena van kuće nego djeca mnogo mlađeg uzrasta 2009. Samo 56 posto đaka završnih razreda srednje škole imalo je momka ili djevojku u 2015. u poređenju sa 89 odsto među generacijama X i bejbibumerima. Broj tinejdžera koji svakog dana provode vrijeme s prijateljima pao je za 40 procenata između 2000. i 2015. godine.

Iako su roditelji zadovoljni zato što ne moraju da razmišljaju gdje su im djeca, kao ni o tome da li će doći do neželjene trudnoće, posljedice ovih trendova su katastrofalne. Izolacija gura tinejdžere u depresiju, a stope samoubistva su tako visoke da eksperti smatraju da smo na pomolu “najgore krize mentalnog zdravlja u posljednjih nekoliko decenija”.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box