Portal 072info

Djeca u Begov Hanu i dalje bez prijevoza, peticijom se obratili načelniku Žepča

Sada već sigurno možemo reći da je kompletnabosanskohercegovačka javnost upoznata sa problemom prevoza djece u školu u zaseoku Fatići, koji godinama u oba pravca pješače po 5 km dnevno kako bi stigli do svoje osnovne škole u MZ Begov Han.

Nadležni  već godinama obećavaju da će riješiti problem, međutim do sada nema nikakvih reakcija od strane načelnika Općine Žepče i resornog ministarstva. Djeca putuju doslovno kroz divljinu, šumu, niz litice, a najveći problem su napadi – čopori vukova, koji  su svakodnevna prijetnja ovoj dječici.

Situacija je dovedena gotovo do usijanja jer rok kojeg su roditelji dali bliži se kraju, nakon čega svojoj djeci, kojih ima 11 u tom zaseoku neće dati  zbog straha za njihov život da idu više u školu.

Ogorčeni roditelji su se obratili načelniku Općine Žepče, pismom u kojem od njega traže da podhitno izađe na teren, odnosno da se uključi u rješavanje i riješi problem infrastrukture – puta u ovom zaseoku, kako bi prevoznik mogao da dolazi po djecu.

Prema tvrdnjama roditelja menadžment OŠ“Begov Han“ je uputio dopis prema resornom ministarstvu da se pokriju troškovi prevoza , međutim ni od ministarstva još uvijek odgovor nije stigao.

Kako tvrde roditelji:“Sramotno je da se na rješenje i odgovor uopšte čeka  čeka kada je Predsjedavajući Skupštine Zeničko – dobojskog kantona , gospodin Ćazim Huskić, čovjek iz naše Mjesne zajednice, odnosno iz Begovog Hana, mi smo ga svojim glasovima 2018. postavili na mjesto Predsjedavajućeg  Skupštine, a on nama ovako vraća, neka mu je na čast i obraz. Kako su znali pred izbore da obezbjede prevoz, neka to i sada učine“.

U pismu načelniku Općine Žepče navode sljedeće„Vjerujte, zbog svoje djece smo  na sve smo spremni, od Vas očekujemo da nas primite na razgovor i odgovorite nam na naša pitanja i ponudite rješenje za problem naše djece u roku od 48. sati, nakon toga postajete saučesnici lokalne vlasti Mjesne zajednice Begov Han i OŠ“Begov Han“ koji su nas doveli u situaciju da svakodnevno strahujemo za život svoje djece“, stoji u dopisu kojeg su roditelji poslali načelniku Općine žepče, gospodinu Mati Zovki.

Podijelite članak
  • 122
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box