Portal 072info

Djeca u školama po ‘bosanskom programu’ se moraju izjasniti o svojoj nacionalosti, ako žele da dobiju svjedočanstva?!

Neke škole potvrdile su kako jesu uputile zahtjev roditeljima.

Prije nekoliko dana pojavio se upit na jednoj lokalnoj internetskoj stranici od zabrinutih mostarskih roditelja koji su konstatirali kako im je na roditeljskom sastanku u školi rečeno kako moraju donijeti novi rodni list s upisanom nacionalnošću ili neće dobiti svjedodžbu ni knjižice po završetku školovanja do šestog razreda, piše Večernji list BiH.

Izdavanje rodnih listova

Naime, od kada su se pojavili novi rodni listovi, tzv. trajni, na njima nema više podatka o nacionalnosti te se stoga za upis mora zatražiti zahtjev u matičnom uredu, nakon čega će ona biti upisana.

Da ovaj neobičan zahtjev nije jedini takav primjer, potvrdili su i odgovori drugih roditelja, kojima je kazano da učine isto. Neki su roditelji i uz ‘upozorenje’ škole donosili rodne listove u kojima nije bila navedena nacionalnost, nakon čega im je kazano, kako neće na kraju školovanja dobiti svjedodžbu.

Glede ovih zahtjeva novinari Večernjeg lista raspitali su se i u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, gdje su im kazali da takvo što čuju prvi put kao i da iz tog ministarstva nije upućen takav zahtjev.

Raspitali su se i u nekoliko škola. Iz dvije škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu dobili su odgovor kako oni ne znaju za takve zahtjeve niti su ih upućivali roditeljima školaraca koji pohađaju te škole. Potvrdni odgovor dobili su iz škola koje rade po bosanskom planu i programu. Tako su im iz jedne škole kazali kako uistinu jesu govorili roditeljima da donesu rodne listove s upisanom nacionalnosti, ali kako je dezinformacija da djeca neće dobiti svjedodžbe ako ne dostave traženo.

– Dobili smo nove obrasce za svjedodžbe gdje se pojavila rubrika za nacionalnost. Kako je ne bismo ostavljali praznu, ostavljena je kao opcija roditeljima da je popune, odnosno da donesu rodni list s nacionalnošću djeteta, kazali su za “Večernjak” iz jedne škole. I iz druge mostarske škole koja radi po bosanskom planu i programu su im kazali isto, odnosno ko ima takav rodni list s ispisanom nacionalnošću treba isti donijeti i priložiti na uvid, ali kažu kako to ipak nije obvezno.

Negodovanje roditelja

I iz matičnog ureda potvrdili su za Večernji list kako im dolaze roditelji s zahtjevima za nacionalnost. U Zakonu o matičnim knjigama se navodi: “Činjenica nacionalnost u matične knjige rođenih upisat će se ili se neće upisati na zahtjev ovlaštenog podnositelja prijave i to: roditelj ili skrbnik za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, s tim da dijete kada postane punoljetno ima pravo izjasniti se o svojoj nacionalnosti kod nadležnog matičara.”

Vecernji.ba

Podijelite članak