Djeca vraćena iz autobusa: Prevoznici insistiraju na novim kartama

Screenshot 5 46
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prevoznici u Republici Srpskoj insistiraju da srednjoškolci koji su danas krenuli u školu, imaju nove mjesečne karte ili kupe pojedinačnu kartu za autobus, bez obzira na to što će u aprilu imati nastavu samo pet dana.

Kao što je poznato, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i Ministarstva prosvjete i kulture RS, nastava za sve učenike u Srpskoj je obustavljena u martu, a srednjoškolci se tek danas vraćaju u školske klupe, dok je naredne sedmice ponovo proljećni raspust.

Odluka prevoznika da bez obzira na to, učenici moraju imati nove karte za april, stvorila je probleme i izazvala nezadovoljstvo mnogih roditelja koji objašnjavaju da im to stvara veliki trošak, posebno u višečlanim porodicama. Neka djeca su jutros i vraćena iz autobusa jer nisu imali nove mjesečne karte.

Dragana Đekić iz Laktaša objasnila je za Mondo da je ogorčena zbog ovakve odluke prevoznika, a njenih dvoje djece je jutros vraćeno iz autobusa prevoznika „Golubić“ i „Pavlović“.

„Treba im 55 maraka za mjesečnu, a ići će samo pet dana u školu. Takođe, ako djeca plaćaju pojedinačnu kartu, dnevno treba oko sedam maraka. Sa druge strane, u više navrata je škola prekidana u sred mjeseca, pa da li su onda roditelji trebali da traže povrat novca za izgubljene dane? Moja djeca su jutros vraćena iz autobusa, a obavijestila sam razrednicu da neće ići u školu ove sedmice ukoliko se nešto ne riješi“, ispričala je naša sagovornica.

Nezadovoljstvo dijele i brojni drugi roditelji.

„Sraman je odnos prevoznika prema učenicima, koji su najbrojniji korisnici usluga. Ne mogu prevoziti djecu pet dana sa martovskim mjesečnim kartama, a primjera radi, u martu osam dana nisu koristili te karte zbog prekida nastave“, istakao je jedan Banjalučanin.

Nakon republičke odluke da se nastava za srednjoškolce nastavi danas, prevoznici su samo kratko, uglavnom preko društvenih mreža, obavijestili javnost da djeca od danas do 25. aprila mogu koristiti njihove usluge isključivo sa novim kartama.

Od jutros nismo bili u mogućnosti da stupimo u kontakt sa direktorima više autoprevoznika, a iz uprava preduzeća su objašnjavali da niko od menadžmenta nije dostupan.

U „Autoprevozu“ su precizirali da je direktor od jutros na sastanku u Gradskoj upravi Banjaluka.

Dragoslav Topić, šef odborničkog Kluba SNSD u banjalučkoj skupštini, pozvao je juče prevoznike da oslobode sve srednjoškolce plaćanja autobuskih karata do kraja aprila, uz obrazloženje da bi svaka druga odluka bila nekorektna jer je Grad izdvojio subencije za prevoznike.