Dječak obolio od meningitisa

Infektivna klinika-KCUS1MK
Dječak predškolskog uzrasta, koji pohađa pripremnu nastavu u banjalučkoj Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”, obolio je od meningitisa.

Portparol Doma zdravlja Dušica Stanković kaže da oboljeli dječak više od sedam dana nije boravio u školi i da nije bio u kontaktu sa drugim đacima, kao i da na području Banjaluke za sada nema drugih oboljelih od meningitisa.

Ona je rekla Srni da su ekipe Higijensko-epidemiološke službe obavile dezinfekciju učionice u kojoj je boravio oboljeli učenik, te posjetile porodicu u kojoj živi dječak.

“Ekipe ove službe posjetile su tu porodicu, obavile dezinfekciju i razgovarale sa članovima porodice u kojoj nema drugih oboljelih”, dodala je Stankovićeva.

Ona je navela da je dječak smješten na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

Dječak V.V. je na bolničkom liječenju od 08.02.2014.godine u Klinici za infektivne bolesti zbog povišene tjelesne temperature i povraćanja. Po prijemu u Kliniku za infektivne bolesti uključena mu je adekvatna terapija. Radiološki je potvrđena upala sinusa, a potom daljnjom obradom i serozni meningitis. Najvjerovatnije bolest je izazvana enterovirusom, što će biti potvrdjeno ili isključeno nalazom seroloških testova koji su u toku. Dječak se dobro i brzo oporavlja, i uskoro će biti pušten kući, navodi se u saopštenju Kliničkog centra Banjaluka.

Serozni meningitis enterovirusne etiologije je blaga bolest i pacijent se opravlja bez posljedica po zdravlje.

U Republici Srpskoj u januaru je zabilježeno pet slučajeva meningitisa, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Portparol Instituta Milka Mrđa rekla je da su tri slučaja registrovana na području Banjaluke, a po jedan u Prijedoru i Gradišci, te dodala da je u jednom slučaju bio bakterijski, a u četiri virusni meningitis.

Meningitis je upala moždanih ovojnica. Upalu mogu prouzrokovati infekcije virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima, a rjeđe lijekovima.

Srna/MONDO

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE