Dječak od 14 godina izgleda kao starac

Dječak od 14 godina izgleda kao starac

slika (6)

Nada Ali Husein Kan boluje od neizlječive bolesti progerije, od koje stari osam puta brže, a nada se da će lijek ipak biti nađen.

Indijac Ali Husein Kan ima samo 14 godina, a izgleda kao starac. Dječak je obolio od rijetke neizlječive bolesti progerije, od koje stari osam puta brže nego što bi trebalo, i jedini je od svojih šestoro braće i sestara s istim genetskim poremećajem koji je i dalje živ. Ali ima dvije sestre koje nisu oboljele, a iako mu je život strahovito težak, on se nada da će biti pronađen lijek za njegovo stanje i da će moći da doživi odraslo doba.

Dječak je jedan od 80 oboljelih od progerije u cijelom svijetu. Ta bolest ubila je njegova dva brata i tri sestre, a svi su umrli od srčanog udara ili od upale pluća. Međutim, Ali, koji ima samo deset kilograma i visok je 117 centimetara, i dalje se nada da će jednog dana biti izliječen.

– Veoma bih volio da živim. Nadam se da naučnici traže lijek za moju bolest. Ja se lično ne bojim smrti, ali su moji roditelji mnogo propatili. Volio bih da živim što duže zbog njih – kaže Ali.

Njegovi roditelji otac Nabi Husein Kan (50) i majka Razija (46), koji žive u provinciji Bihar, najsiromašnijoj u Indiji, bili su bliski rođaci koji su imali ugovoren brak. Vjenčali su se prije 32 godine. Kad im se 1983. rodila prva ćerka Reana, nisu znali da djetetu nešto fali. Tek nakon što je napunila dvije godine, kad nije mogla normalno da jede i hoda, odveli su je kod lokalnog ljekara. On, međutim, nije bio stručan, te ih je poslao kući s beskorisnim lijekom. Ponovo su otišli kod ljekara 1987, kad im se rodio sin Ikramul, koji je počeo da pokazuje simptome kao sestra.

Nabi, koji zarađuje 20 funti mjesečno kao čuvar fabrike, kaže da ljekari nisu mogli da utvrde koja je bolest u pitanju.

– Da nam je neko od njih rekao da naša djeca imaju genetski problem i da je problem u nama, ne bismo imali više djece – priča Nabi.

On i Razija saznali su za bolest od kojih im djeca boluju tek 1995, nakon što su bili kod stručnjaka. Ljekari ne znaju kako nastaje progerija, niti kako da je liječe. Sad pokušavaju da produže život Aliju bar do 24 godine.

Izvor: Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS