Dječak preživio let među točkovima “boinga” jer je htio da vidi majku

Podijelite vijest

462553_-yahya-abdi-02-foto-facebook_f

Dječak Jahja Abdi, koji je cijelo svijet zapanjio kada je nepovrijeđen preživio let među točkovima “boinga 767” iz San Hozea u Kaliforniji za Maui na Havajima, kaže da se na ovaj očajnički potez odlučio kada je saznao da mu je majka živa. On je preko somalijske zajednice u Santa Klari, gdje je živio sa ocem, braćom, sestrama i maćehom, doznao da mu majka nije poginula u raketnom napadu u Mogadiš, kako je njegov otac stalno govorio djeci.

U želji da je pronađe, dječak se kao slijepi putnik ukrcao na stajni trap prvog aviona, bez realne predstave o tome koliko je svijet veliki i kolika je i gdje se zaista nalazi Afrika.

Muktar Guleb, mladi rođak njegove maćehe, kaže da je Jahja veoma bistro dete, ali da nije imao prilike da stekne dobro obrazovanje, te da je nakon otkrića da mu je majka živa bio užasno povrijeđen i ljut na oca, s kojim se ni inače ne slaže baš najbolje. U lošim odnosima je i sa maćehom, koja u svemu prednost daje svojoj djeci, dok je prema pastorcima, Jahji, Jasiru i Njami, neprijatna i gruba.

Dječakovu želju da stupi u kontakt sa majkom ispunio je britanski list “Dejli mejl” koji ju je pronašao u izbegličkom logoru u Etopiji.

462552_-yahya-abdi-01-foto-facebook_f

Jahjina majka Ubah Mohamed Abdulahi tvrdi da joj je muž silom oduzeo djecu kada je 2000. odlučio da se oženi drugom ženom, da bi se zatim 2006. i odselio u Ameriku. Pričom kako je poginula pokušao je da je ubije i u njihovom sjećanju.

Ubah kaže da ju je sve to veoma povrijedilo, jer zna da je svojoj deci potrebna, kao i ona njoj, te da je trenutno u toku proces nalaženja sponzora koji bi finansirao njeno iseljenje u SAD, gdje namjerava da traži starateljstvo.

Za sinovljevu avanturu je čula, i kaže da ju je uplašila.

„Bila sam mnogo zabrinuta i uznemirena kada sam čula vijest, plakala sam i plakala. Djecu nisam vidjela od 2006. i mnogo mi nedostaju“, kaže Ubah. Iz dječakovog ponašanja zaključuje da mu u očevom domu nije dobro, ali mu ipak poručuje da se “smiri” i da “ne pravi gluposti” jer “sam ja živa, i jednog dana ću doći”.