Dječak sa ribljom kožom

djecak-riba-umjesto-pora-ima-ljuske-trpi-strasnu-bol-504x335-20100309-20101019013533-280462

Dječak iz Kine boluje od rijetkog genetskog poremećaja i samim tim zbog njega trpi konstantne bolove, koža mu je suva i zadebljana i izgleda kao da po celom tijelu ima kraste i oguljenu kožu.

Pan Ksijang, osmogodišnjak rođen u Kini, boluje od ihtioze, jako rijetkog genetskog poremećaja usljed kojeg mu koža izgleda kao da je riblja krljušt, te ti ostaci asociraju na riblji dodatak. Njegova koža je izrazito suha i dosta oštećena, a na zglobovima ima zadebljanja koja mu onemogućavaju pokretljivost zglobova na rukama i nogama.

Zbog samog ovog stanja u kojem se nalazi ovaj mali dječak trpi konstantne bolove i bolove koj itraju duboko u noć. On ne može ni da zaspi zbog iritantnog svraba. Najgore u cijeloj ovoj situaciji jeste što za ovu bolest nema nikakvog lijeka.

Inače, ihtioza je oboljenje zbog kojeg koža dehidrira i nema potrebnu vlažnost. Zbog velike suhoće ona je zadebljana, peruta se i ljušti. Osoboma obolelim od ihtioze, što je zapravo grčka riječ za ribu, jedina terapija jeste konstantna njega. Oboljeli se tretiraju visokohidrantnim kremama i uljima kako bi koža dobila kakvu-takvu vlažnost i da bi bar malo disala.

„U kožu moraju da se utrljavaju kreme i losioni kako ne bi popucala. Ukoliko se to dogodi, vrlo je vjerovatno da će uslijediti neka infekcija, što za oboljele može biti fatalno“ , ističu stručnjaci.

Podsjećamo, prošle 2012. godine, emitovan je dokumentarac o tinejdžeru iz Vijetnama koji također boluje od iste kožne bolesti i koji je prolazio kroz pakao kroz koji prolazi i ovaj dječak. Moguće je da je njegovo teško stanje posljedica američkog hemijskog oružja korišćenog tokom Vijetnamskog rata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica