Portal 072info

Dječak Tarik žrtva torture izraelske policije: Oni su izgubili ljudskost

Petnaestogodišnji Tarik Ebu Hudair, rođak ubijenog palestinskog mladića Muhameda Ebu Hudaira koji je nakon dženaze rođaka uhapšen i pretučen od strane izraelske policije, se vratio u SAD i tom prilikom kazao da se na svojoj koži uvjerio da je izraelska policija izgubila čovječnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki državljanin porijeklom iz Palestine Tarik je po povratku u Ameriku govorio o zastrašujućem iskustvu tokom zarobljeništva u Izraelu. Ističući da je veći dio modrica već iscijelio, mladi Tarik je kazao da i dalje osjeća jaku bol od batina izraelske policije u predjelima stomaka i leđa.

“Ne želim se ni sjećati onog što sam proživio. Bilo je strašno. Nisam mogao izdržati svu tu torturu. Kada su me doveli u stanicu, nisam mogao ni govoriti. Nisam mogao čak ni otvoriti usta da izustim jednu riječ. Samo me zanimalo zašto su nam to radili”, kazao je mladi Ebu Hudair.

Istakavši da je oslobođen inicijativom američkog Ministarstva vanjskih poslova, Ebu Hudair se zahvalio američkim zvaničnicima i dodao da su mu se izraelski policajci tokom pritvora obraćali na hebrejskom jeziku i to sa puno retorike i gestikulacija mržnje.

“Izraelska policija je veoma agresivna. Ono što sam ja preživio zasigurno nije procedura policijskog privođenja. Oni su izgubili čovječnost”, kazao je Ebu Hudair.

Tarikova majka Suha Ebu Hudair je istakla da još uvijek ne može da povjeruje kroz šta je sve njen sin prošao.

“Zar je moguće da se to desi američkoj porodici koja je išla na odmor. Prvo je kidnapovan, mučen i živ spaljen naš Muhamed Ebu Hudair. Imao je samo 16 godina. Nije mi jasno kakvu savjest imaju ti zlikovci koji su to učinili. Potom je i moj sin pretučen. Znam samo da su izraelski vojnici obučeni da ubijaju i da lome kosti Palestincima koje zarobe”, kazala je Ebu Hidair.

Majka Suna je podsjetila da su u Palestinu otišli kako bi prisustvovali dženazi ubijenog Muhameda i da je njegog sina Tarika zarobla izraelska policija i vojska koje su suzavcima i silom razbijali proteste ispred njihove porodične kuće.

“Bojim se za njegovo zdravlje. Oživjela sam kada sam ga vidjela na slobodi. Bio je krvav, ali na nogama. Zaista je prošao kroz strašne stvari”, kazala je Ebu Hudair.

Advokat porodice Ebu Hudair Hasan Sibly je kazao da nastoji da američkom Kongresu u javnosti obznani šta je izraelska policija radila mladom Tariku.

“Palestinci su pod opsadom i česte su mete napada. Pozivamo sve članove Kongresa da preispitaju svoju podršku Izraelu. Izraelska policija u postupanju prema Palestincima grubo krši ljudska prava. Tarik i njemu slični ne zaslužuju takav tretman”, poručio je advokat Sibly.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box