Dječaka ujela zmija otrovnica: Majka isisala otrov, mališan se oporavio u bolnici

sarka zmija 12 696x523 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Osmogodišnjeg dečaka iz Gornjeg Milanovca ujela je zmija na izletu. Ispostavilo se da je riječ o otrovnici.

Odmah je prevezen do prve najbliže ambulante, a odatle sanitetom do Opšte bolnice Čačak.

Dan kasnije upućen je u Tiršovu, gdje je liječen pet dana. Otpušten je na kućno liječenje, zbog čega je neko vrijeme izostao iz škole. Kako su ljekari opisali u otpusnoj listi, dan nakon ujeda i već primljene terapije, lijevo stopalo djeteta bilo je za 2,5 cm veće u obimu od desnog.

Kako su roditelji ispričali za Telegraf, porodica je toga 21. augusta otišla na izlet u obližnje selo. Bili su pored rijeke, a djeca su, prisjećaju se, bacala kamenčiće u vodu. Dječak je zgazio na jedan kamen, kada ga je ujela zmija iz trave pored kamena. Sam je, prenose, najprije pomislio da ga je ubo neki insekt, međutim, majka se uvjerila da nije tako.

  • Supruga je razgrnula travu i ugledala zmiju. Podvezala mu je nogicu pertlom i isisavala otrov – navodi otac kako se situacija odvijala, napominjući da je zmija dječaka ujela za lijevo stopalo.

Utom su kolima krenuli ka Pranjanima. U seoskoj ambulanti je dobio antiviperin serum i dodatnu terapiju. Odatle je sanitetom prevezen u OB Čačak na odjeljenje pedijatrije.

Nakon što je proveo noć u čačanskoj bolnici, upućen je na Univerzitetsku dječiju kliniku Tiršova. Iako je sve vrijeme bio stabilno, ljekari su izrazili zabrinutost zbog razvoja otoka potkoljenice. Primljen je na Odjeljenje plastične i rekonstruktivne hirurgije, gdje je bez roditeljske pratnje proveo još nekoliko dana na bolničkom liječenju. Otpušten je 26. augusta – i dalje sa otokom na stopalu i podlivom na mjestu ujeda.

Kako su roditelji kasnije pokušali da otkriju, vjeruju da ga je ujela šarka. Na mjestu ujeda majka pamti trag dva zuba, što je, govore stručnjaci, znak da je zmija bila otrovna. Neotrovne bi ostavile, kažu, četiri rupice.

GODISNJICA
MARKETING