fd berina 1625590511
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Zenici privatni sektor zajedno s nevladinom organizacijom preuzeo ulogu države. Podjelom 120 senzora za besplatno mjerenje glukoze u krvi olakšali su život za djecu i mlade u Zeničko-dobojskog kantona za naredna tri mjeseca. 

Značaj donacije beskontaktnih mjerača šećera za mlade i djecu oboljele od dijabetesa tip 1 najveći je za korisnike:

“To je umjesto 10 uboda svaki dan, 6 uboda u tri mjeseca. To je strašna olakšica pogotovo za mene koja se bavim sportom i košarka, mislim, to je sport sa loptom i teško je imati ubode po rukama i baviti se bilo čim,” istakla je članica Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK-a Hana Đuherić. Njen kolega Danis Kobić dodao je:

“Imat ću svakodnevno uvid u svakom dijelu dana, ja mogu samo jednim potezom da provjerim šećer u krvi i to u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, učenja, sporta, hodanja, mnogo znači.”

Svaka donacija im je bitna. Obraćali su se Zavodu zdravstvenog osiguranja radi trajnog rješavanja problema, ali sve je ostalo na obećanjima. 

“To jeste, da će dati sve od sebe da se senzori uvrste na listu ortopedskih pomagala po uzoru, mi se vodimo kako je to riješeno u Sarajevskom kantonu, u Unsko-sanskom kantonu i u Livnu”, pojašnjava Mubera Isaković, predstavnica Udruženja.

Projekat Rotary cluba Zenica ovoj djeci osigurat će bezbolno mjerenje šećera u krvi u naredna tri mjeseca, a generalni sponzor prepoznao je projekat kao društveno koristan.

“Projekat je vrijedan nekih šesnaest hiljada maraka i to je samo jedna mala pomoć koja je potrebna ovoj kategoriji ljudi, djece koji se nose sa ovom bolešću”, izjavila je za FTV Mensura Beganović, članica Rotary cluba Zenica. 

Ispred kompanije ArcelorMittala Zenica, direktorica Odjela Ljudskih reaursa, Dijana Božić-Srdanović istakla je spremnost kompanije u učešću u ovakvim i sličnim društveno korisnim projektima:

“Vidjeti djecu i omladinu sa ovakvim poteškoćama ne možete zatvoriti oči. I zbog toga smo se vrlo brzo i vrlo lahko odazvali pozivu Rotary cluba da budemo, možda i najveći donatori i zaista smo ponosni na to naše učešće.”

Ni ovim projektom nisu osigurani senzori za svu djecu dijabetičare ovog kantona niti je problem riješen, ali im je, bar nakratko, osiguran život sa manje boli.