Portal 072info

Dječija ponašanja koja mogu ukazivati na to da je dijete zlostavljano ili se nosi sa određenim problemom

Screenshot 6 670
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako se vašem djetetu počne pogoršavati stanje u školi ili ne ide na nastavu, to bi mogao biti znak da je u nevolji: možda ga maltretiraju prijatelji iz razreda ili možda nemaju dovoljno pažnje kod kuće.

Međutim, postoje i neki drugi znakovi ponašanja koji mogu ukazivati ​​na to da je dijete u nevolji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bright Side zna koliko su moderni roditelji zauzeti i kako je lako propustiti određene detalje o ponašanju svoje djece. Naravno, ti znakovi možda uopće ne znače ništa, ali svejedno biste trebali obratiti pažnju na njih, za svaki slučaj, prenosi Tuzlanski.ba.

Izgleda neuredno ili nosi odjeću koja nije prikladna za određeno vrijeme

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dijete koje se mora suočiti s nekom vrstom zlostavljanja – fizičkim ili emocionalnim, prestaje se brinuti o sebi. Ne tuširaju se tako često, nose prljavu odjeću i nose stvari koje nisu prikladne za određeno vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijelo vrijeme osjeća glad

Jedan od najintuitivnijih načina rješavanja stresa je jesti. Dijete koje je u nevolji uvijek je gladno, umorno i uopće nije aktivno. Naravno, postoji šansa da su umorni od škole (na primjer, ako je to neposredno prije ispita), ali bolje je obratiti pažnju na ovaj znak, pogotovo ako se dijete vrati kući izuzetno gladno.

To bi moglo značiti da postoji razlog zašto ne idu u školsku menzu – možda im neko oduzima džeparac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedostaje mu škola ili obrnuto

Neodlazak na časove možda se događa roditelju pred nosom. Na primjer, ako dijete ide u školu redovno, učitelji neće ni primijetiti ako dijete propusti 1-2 lekcije sedmično.

Zatim, postoje suprotne situacije: dijete ide u školu čak i kad je bolesno. Nažalost, to može značiti da kod kuće postoje problemi: kao da se dijete ne osjeća sigurno, ne vjeruje porodici ili je zlostavljano.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokušava biti previše odgovorno

Kad dijete pokaže osobine koje obično pripadaju odraslima i kad pokuša biti vrlo odgovorno, to je pokušaj sticanja kontrole.

Slučajevi zlostavljanja druge djece

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tinejdžer koji je zlostavljan može sve iskaliti na druge ljude, obično u igrama ili razgovorima (radeći stvari poput guranja, prozivanja, uzimanja i lomljenja tuđih igračaka i tako dalje). Ovo je njihov način na koji se pokušavaju osjećati kao da imaju kontrolu.

Ovo ponašanje možda, naravno, nije ništa posebno, ali to je nešto na šta biste trebali obratiti pažnju.

Previše dobro izgleda ili se ponaša

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako je dijete uvijek savršeno obučeno, odlično i redovno radi sve zadaće itd., moguće je da sve to radi, ne zato što to želi, već zato što se boji. Možda su roditelji prestrogi prema njima kad učine nešto pogrešno.

Uvijek želi pažnju

Reakcije na zlostavljanje mogu biti različite. Neki ljudi postaju rezervirani i sramežljivi, a drugi pokušavaju privući pažnju roditelja. Jedno je kad je dijete oduvijek bilo takvo, ali alarmantan je znak ako se to dogodi iznenada.

 Mijenja put do škole

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako vaše dijete bez očitog razloga odluči pješice ići u školu umjesto autobusom ili obrnuto, to može biti znak zlostavljanja. Moguće je da naiđe na drugu djecu iz škole koja ga maltretiraju na putu do škole. Naravno, moguće je i da ih samo zanima njihova okolina.

Mijenja izgled

Naravno, piercing nosa i nošenje neke hipsterske ili druge nestandardne odjeće mogu biti samo znak tinejdžerske pobune. Ali to može biti i znak da je dijete maltretirano i da je odjeća reakcija.

Posebno je zabrinjavajuće kada se ove promjene događaju brzo: prije samo sedam dana, vaš sin ili kći voljeli su odjeću svijetlih boja, a sada je odjednom mrze i žele je zamijeniti crnom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Često se žali na bol u trbuhu ili glavobolju

Djeca koja su zlostavljana u školi imaju različite reakcije na stres. Neke od najčešćih reakcija su glavobolja i bol u trbuhu. Neki od njih samo se prave da su bolesni da bi ostali kod kuće i da ne idu u školu gdje će morati biti sa zlostavljačima.

Najvažniji posao roditelja je uočiti i najmanje znakove da dijete ima problema kod kuće ili u školi i suočiti se s tim kroz razgovor ili na neki drugi način. Dobar razgovor prvi je i najnužniji korak prema prevladavanju poteškoća. Nakon toga morat ćete reagovati ovisno o tome šta vam dijete kaže.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME