Portal 072info

Dječja imena koja znače lijep ili lijepa

Ilustracija

Mnogi roditelji žele u imenu djeteta “obuhvatiti” ljepotu koju vide u svojoj bebi. Mnoga tradicionalna imena iz zemalja širom svijeta imaju značenje “lijepa” ili “lijep”, a u nastavku saznajte koja su to imena.

1. Rosalinda. U prenesenom značenju “lijepa ruža”. Ovo ime proslavio je William Shakespeare tj. junakinja Rosalinda iz njegovog djela “Kako vam se sviđa”.

2. Mei. Preslatko kinesko ime vrhunac popularnosti doživjelo je u 80-im godinama prošlog stoljeća, a inačica “May” česta je u zemljama engleskog govornog područja.

3. Romeo. Popularno italijansko ime označava privlačnu i strastvenu mušku osobu. Victoria Beckham svog drugog sina nazvala je Romeo i otada je ime popularno u Velikoj Britaniji.

4. Jamila. Ženski oblik imena Jamil koje na arapskom i svahili jeziku znali ‘lijep.

5. Adonis. Prema grčkoj mitologiji Adonis je bio prelijepi mladi pastir zaljubljen u božicu Afroditu. Danas se ovo ime veže uz samu definiciju muške ljepote.

6. Kalista. U prenesenom značenju “najljepša”. Ponovno ga je popularizirala glumica Calista Flockhart, zvijezda serije “Ally McBeal”.

7. Jolie. Francusko ime koje doslovno znači lijep(a). Prema numerologiji, ljudi s ovim imenom pravi su humanitarci i žele s drugima raditi kako bi postigli mir.

8. Venus (Venera). Prema rimskoj mitologiji, Venera je bila božica ljepote i ljubavi, a na popise traženih imena vratila ga je slavna teniserka Venus Williams.

9. Beau. Muško ime popularno u SAD-u zapravo ima francusko porijeklo i znači “lijep”.

10. Arabella. Mnogi roditelji za svoje curice žele drugačiju varijantu čestog imena Isabella, a upravo je Arabella jedno od najpopularnijih alternativa.

11. Kenneth. U Škotskoj i Irskoj ovo muško ime ima značenje “lijep i stvoren od vatre”. Kenneth je i dalje jedno od najčešćih imena u tim zemljama.

12. Bonnie. Škotsko ime francuskog porijekla vratilo se na “scenu” zahvaljujući filmu “Zameo ih vjetar” u kojem legendarni glavni likovi Scarlett i Rhett svojoj kćerkici daju nadimak Bonnie.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box