Djelotvornost Pfizerove i Modernine vakcine pada na 66 posto: Stručnjaci otkrili da uzrok tome nije samo delta varijanta

vakcina
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Djelotvornost Pfizerove i Modernine vakcine protiv infekcije covidom-19 pala je s 91 na 66 posto otkad delta soj virusa prevladava u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci koje su u utorak objavile američke javnozdravstvene vlasti.

Ovi podaci proizlaze iz istraživanja provedenog na hiljadama zaposlenika domova zdravlja i bolnica u šest američkih saveznih država kako bi se djelotvornost vakcine ispitala u stvarnim uvjetima. Sudionici su ispitivani svake sedmice kako bi se otkrile simptomatske i asimptomatske infekcije. Gotovo svi vakcinisani zdravstveni djelatnici primili su Pfizerovu ili Moderninu vakcinu.

ČITAJ JOŠ:  Zabrinuti građanin: Nisam se mogao revakcinisati, jer nemaju "Pfizera"

Pad djelotvornosti s 91 na 66 posto

Između decembra 2020. i aprila 2021. djelotvornost vakcine u sprječavanju infekcije bila je 91 posto, pokazuju podaci koje su objavili Centri za suzbijanje i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji.

No u sedmicama kada je delta soj prevladao, što znači da je bio odgovoran za više od 50 posto slučajeva, djelotvornost se smanjila na 66 posto. Autori studije upozoravaju ipak da uzrok tom padu nije samo delta soj, nego i činjenica da djelotvornost vakcine slabi s vremenom.

ČITAJ JOŠ:  Humanitarni pohod planinara za pomoć porodici Šišić iz Željeznog Polja

“Premda privremeni podaci govore o umjerenom smanjenju djelotvornosti vakcine za covid-19 u sprječavanju infekcije, činjenica da se infekcije ipak smanjuju za dvije trećine govori o važnosti i koristi vakcinisanja”, pišu autori radova.

Podaci objavljeni u utorak ne prave razliku između Modernine i Pfizerove vakcine. Na smanjenu djelotvornosti u suzbijanju delta soja upućuje više studija, premda se tačni brojevi u studijama razlikuju.

Nevakcinisani imaju 29 posto više izgleda da će završiti u bolnici

Drugo istraživanje koje je CDC objavio u utorak, a provodilo se na pacijentima u Los Angelesu između početka maja i kraja jula, pokazuje da su nevakcinisane osobe imale 29 puta više izgleda za hospitalizaciju od vakcinisanih.

ČITAJ JOŠ:  Ispovijest iz Maglaja: Majka mi je čitav život bila član Islamske zajednice, a naplatili su nam punu cijenu dženaze

Delta se početkom jula proširila u SAD-u i trenutačno je odgovorna za više od 98 posto infekcija.

GODISNJICA
MARKETING