djevojcica skola 696x464 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 15:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Jednu 12-godišnjakinju iz Washington poslali su iz škole kući zbog toga što je prekršila kodeks oblačenja, a njenu majku Calisej Holt je to iznerviralo toliko da je išla kod direktorica škole i zahtjevala da njenu kćerku puste da prisustvuje časovima.

Djevojčica je u školu došla u trenerci i majici kraktih rukava, koja je malo otkrivala stomak. Majka je sve to dokumentovala i objavila na TikToku, gdje se povela burna rasprava.

Video koji je objavila pogledajte OVDJE.

Dok jedni tvrde da su pravila oblačenja seksistička, drugi smatraju da je direktorica u pravu što je djevojčicu poslala kući, ako je prekršila kodeks oblačenja.

Calisej, inače majka trojka djece, snimala je razgovor, u kojem se čuje i kako joj direktorica govori da nema dozvolu za snimanje razgovora i pominje advokate.

Majka se pravda da to radi “zbog sopstvene zaštite”, a zatim pita da li će njenak ćerka i dalje pohađati časove.

  • Trenutno ne – odgovara joj direktorica, na šta majka pita: “Dakle, oduzimate joj obrazovanje zbog pravila odijevanja?”.

Žena je kasnije na društvenim mrežama objavila i navodni pravilnik odijevanja škole, u namjeri da istakne da je direktorica pogriješila, prenosi “Daily Dot”.

  • Očuvanje povoljnog okruženja za učenje i obezbjeđivanje sigurnosti i dobrobiti svih učenika primarna su briga Upravnog odbora. Izbore učenika po pitanju oblačenja treba donositi u dogovoru s roditeljima – piše u školskom pravilniku.

Odijevanje učenika bit će regulisano samo ako, prema procjeni školskih direktora, postoji razumno očekivanje da će:

  • opasnost za zdravlje ili sigurnost biti uzrokovana odijevanjem ili izgledom učenika, uključujući moguće članstvo u bandi ili hejterskim grupama,
  • doći do oštećenja školske imovine izazvanih odijevanjem učenika
  • odjeća učenika ometati proces edukacije.

Video pogledajte OVDJE.

LIDER