Portal 072info

Djevojčica izumila stvar koja će promijeniti svijet

Ann Makosinski je tinejdžerka čiji izum je osvojio drugo mjesto na lokalnom takmičenju u nauci, u kanadskom gradu Viktoria. Njen projekat je veoma jednostavan, a riječ je o baterijskoj lampi koja se napaja isključivo iz toplote ruke, a sadrži četiri električne komponente.

Ipak, ako Annin projekat ostane u mraku njenog rodnog grada, svijet bi mogao da izgubi izvor svjetla koji ne koristi baterije, solarnu energiju, niti energiju vjetra.

Ovo je izum koji bi mogao da promijeni život makar jednoj petini svjetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji.

Djevojčica iz Kanade, polu Filipinka, pričala je sa svojom drugaricom sa Filipina koja je popustila u školi jer nije imala struju kod kuće, zbog čega nije mogla da ispuni svoje obaveze.

– To je bila inspiracija za moj projekat. Htjela sam da pomognem drugarici i pomislila sam da je lampica moguće rješenje – izjavila je mala naučnica.

Ann je provela nekoliko mjeseci dizajnirajući lampu, a nagrada za to bio je trofej napravljen od Lego kockica, posjeta sjedištu kompanije Lego u Danskoj i stipendija u iznosu od 25.000 dolara.

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box