Djevojčica nakon napada pasa od šoka dobila dijabetes

Djevojčica nakon napada pasa od šoka dobila dijabetes
Ilustracija

Ilustracija (Foto: Arhiv)

Šestogodišnja Selma Sadiković još proživljava traume i nije se oporavila od napada čopora pasa lutalica koji se dogodio prije gotovo četiri sedmice ispred zgrade Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” na Vratniku, prenosi Avaz.

Djevojčici psi, na svu sreću, nisu nanijeli povrede jer im je uspjela nekako pobjeći, ali je zbog stresa i pretrpljenog straha dobila dijabetes. Kako nam je ispričala njena majka, nakon napada je 20 dana ležala u bolnici na ispitivanjima.

– Nije pričala, svega se bojala i ukočeno je gledala samo u jednu tačku. Ostale smo u bolnici na ispitivanjima, jer liječnici nisu odmah ustanovili o čemu se radi, da bi kasnije konstatovali da joj je šećer 41,5 i sada prima inzulin. Od zdravog djeteta, koje je normalno išlo u školu i družilo se s vršnjacima, zbog nečije neodgovornosti sada u kući imam dijabetičara. Krivila bih nekoga za ovo, ali, jednostavno, nemam kome da se obratim – ispričala nam je Selmina majka.

Direktor OŠ “Hamdija Kreševljaković” Salko Huskić navodi da ovo nije prvi slučaj napada na djecu u krugu škole te da je problem sa psima izmakao kontroli.

– Više od 15 pasa stalno kruži oko škole i samo čekamo kad će nekoga napasti. Zvali smo udruženja za zaštitu životinja i slali im dopise, ali nikada nismo dobili odgovor. Psi koji su napali djevojčicu sterilizirani su i kastrirani, imaju markice, ali to, očito, nije dovoljno. Na sastanku Vijeća roditelja govorili smo o ovom problemu i tražili načine za njegovo rješavanje – dodao je Huskić.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (SBB) kazao je da su općine do sada godišnje izdvajale po 30.000 KM za sterilizaciju i kastraciju, koje su dale slabe učinke.

– Nisam ja kao načelnik kriv što čopori pasa hodaju ulicama, jer imamo Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji to dozvoljava. Parlament BiH je jedino mjesto gdje se sva pitanja trebaju upućivati – istakao je Hadžibajrić.

(Dnevno.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica