Djevojčica se ubila nakon bezobzirnog maltretiranja na društvenim mrežama

v120171

Prema izvještaju Asošijetie presa, dvanaestogdišnja Rebeka En Sedvik sa Floride ubila se nakon što je više od godinu dana bila iložena najbezobzirnijem vrijeđanju i maltretiranju na društvenim mrežama.

Prema riječima šerifa okruga Polok, Grejdija Džada, Rebeka je samoubistvo počinila skočivši u staru cementaru u Lejklendu, gradu oko 30 minuta udaljenom od Tampe, a njeno tijelo pronađeno je samo nekoliko sati pošto je prijavljeno da nije došla kući iz škole.

Tokom istrage, detektivi su utvrdili da je na brojnim nalozima na društvnim mrežama Sedvikova bila neprestano izložena sajber-nasilju, sa porukama kao što su “Idi ubij se”, ili “Zašto si još uvijek živa?”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U istrazi je identifikovano najmanje 15 djevojčica koje su izgleda na ovaj način maltretirale Sedvikovu, telefoni i laptop računari su im zaplijenjeni, a njihovi roditelji sarađuju sa policijom.

Prema šerifovom saopštenju, Sedvikova je samo nekoliko sati prije smrti dječaku iz Sjeverne Karoline psolala poruku “Skoči ću, na mogu ovo više da podnesem”.

Florida ima zakon protiv vršnjačkog nasilja i njegovog sajber oblika, tako da djevojčice koje su u ovo umiješane mogu da budu krivično gonjene zbog proganjanja na društvenim mrežama, a s obzirom da je Sedvikova bila mlađa od 16 godina prijete im dosta ozbiljne kazne.

– Ako nekoga maltretirate preko interneta, on nam to prijavi, a mi nađemo pouzdane dokaze, bićete optuženi – kaže šerif Džad.

Izvor: Blic

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME