Djevojčica živi sa srcem izvan grudnog koša

253f5d18e3f7cc5b3214a7b91c1cac2d

Virsaviya Borun-Goncharova rođena je s izuzetno rijetkim stanjem. Još dok je bila u maternici, njena se rebra i trbušni mišići nisu pravilno oblikovali.

Kao rezultat toga, 11-godišnjakinja iz Floride živi sa srcem koje se razvilo izvan njenih grudi.

Kad je Virsaviyina majka Dari bila trudna, rečeno joj je da će njena kći vjerovatno umrijeti tokom trudnoće ili odmah nakon porođaja. No Virsaviya se suprotstavila takvim lošim predviđanjima i preživjela je. To je djevojčica koja uživa u pjevanju, plesanju i igranju sa svojim prijateljima.

– Ona je zaista čudo i volim je takvu kakva jest. Apsolutno je jedinstvena. Ona je jedna na milion. Njen brat Ervin voli se približiti njenom srcu i dodirivati ga. Misli da je njeno srce nešto čarobno i lijepo – ispričala je ponosna mama.

Ovo stanje, nazvano Pentalogija Cantrella, pogađa samo jednu od milion osoba. Iako to djevojčici ne uzrokuje bol, njeno srce je izloženo opasnosti jer leži odmah ispod površine kože. To znači da Virsaviya mora biti oprezna da ne povrijedi prsa jer bi to moglo biti nevjerovatno ozbiljno ili čak fatalno. Da bi zaštitila srce i spriječila bilo kakve povrede, obično nosi pokrivač za prsa.

Copy

No Virsaviya također pati od konoventrikularnog VSD-a – srčane mane zbog koje ima rupu u srcu na mjestu gdje bi se trebali sastati dijelovi ventrikularnog septuma.

– Virsaviyi nije lako živjeti sa srcem na vanjskoj strani grudi jer je stvarno izloženo i krhko – ispričala je njezina mama te je priznala kako su i ona i djevojčica ponekad tjeskobne zbog toga,
prenosi Metro.

No Virsaviya kaže da, iako zna da njenostanje ima značajne rizike, “ne dopušta da je sputava”.

– Ponekad može biti teško kad mi je nivo kisika nizak i osjećam vrtoglavicu. Ali volim ostati aktivna i pjevati i plesati sa svojim prijateljima. Moje srce je jednistveno – rekla je djevojčica.

Prethodni članakŠolja tople čokolade će vas usrećiti ali i učiniti pametnijim
Sljedeći članakBračni par tužio Mercedes jer se boje voziti u njemu