Portal 072info

Djevojčice iz BiH postaju seksualno roblje, a cijenu određuju svodnici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trgovina ljudima jedan je od najunosnijih oblika kriminala, čije su žrtve sve više djevojčice koje se koriste kao bijelo roblje, a svodnicima, koji ih doslovno kupe, svakodnevno donose ogroman novac pružajući seksualne usluge. Ova pošast nije zaobišla ni našu zemlju, o čemu svjedoče šokantni primjeri iz policijske i pravosudne prakse.  

Perfidne metode

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moderni robovlasnici, prema procjenama UNICEF-a, na godišnjem nivou zarade skoro 25 milijardi eura trgujući ljudskim bićima!

Djeca koja potječu iz razorenih brakova, najveće bijede i neizdržljivih socijalnih prilika, što je slučaj i s Bosnom i Hercegovinom, plodno su tlo za trgovce ljudima, koji ne biraju način vrbovanja žrtava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati najnovijih istraživanja Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala pokazuju da se broj prodate djece i omladine rapidno povećava. Uprkos tome, hapšenja trgovaca ljudima ipak su rijetka. Samo tokom 2010. godine u cijeloj Evropskoj uniji tek je 1.250 osumnjičenih dovedeno pred sud i osuđeno.

Prema ovogodišnjem izvještaju Stejt departmenta o stanju trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, maloljetne žrtve iz BiH podvrgnute su trgovini radi seksualnog iskorištavanja u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Azerbejdžanu, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i drugim zemljama u Evropi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom prošle godine, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istrage protiv šest osumnjičenih za trgovinu ljudima, a godinu ranije protiv osam. Analogno ovim podacima, lani je Sud BiH proglasio dvije osobe krivim za trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja i osudio ih na po četiri godine zatvora, dok je u 2012. izrečena jedna osuđujuća presuda.

Kantonalna tužilaštva provela su lani istragu protiv 14 osumnjičenih da su počinili krivično djelo trgovine ljudima i pokrenula su istragu protiv osam osoba, dok su u toku 2012. godine provedene tri istrage. U istom periodu sudovi u Federaciji osudili su pet trgovaca ljudima, što je više od broja presuda tokom 2012. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U izvještaju Stejt departmenta navodi se da su policijske agencije BiH 2013. godine identificirale 16 žrtava trgovine ljudima, što predstavlja oštar pad u odnosu na 39 žrtava identificiranih 2012. Devet od 16 identificiranih žrtava bila su djeca.

Da trgovci ljudima imaju zaista perfidne metode, ilustriraju detalji policijske akcije “Palermo”, u kojoj je razbijena šesteročlana grupa koja je podvodila maloljetnice u Brčkom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svodnici su, naime, isprva prisiljavali tri maloljetnice na seks sa starijim muškarcima, što su snimali da bi ih poslije ucjenjivali snimcima kako bi bile poslušne!

Surova realnost

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policijska i pravosudna praksa pokazuju da postoje slučajevi kada i bližnji koriste srodnike radi seksualne eksploatacije. Savo Pavličević iz sela Blatnice kod Teslića podvodio je dvije maloljetne kćerke.

Pavličević je prisilio svoje kćerke od 16 i 17 godina da se prostituišu pod njegovim nadzorom, a njihovu muku naplaćivao je u novcu, hrani i tehnici. Ovaj slučaj duboko je potresao bh. javnost, a jedan je od rijetkih koji je dobio i adekvatan sudski epilog. Pavličević je, naime, dobio sedam i po godina robije zbog podvođenja kćerki.   

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sličan slučaj dogodio se i prošle godine, kada je otac romske nacionalnosti sa područja sarajevske općine Ilidža prodao 16-godišnju kćerku u Zvorniku. Djevojčica je odvedena nasilu, a kupci su bili iz Beograda. Maloljetnicu je u Zvornik doveo otac, koji je za nju dobio 1.500 maraka, te ju je predao dvojici Beograđana.

Djevojčica je imala sreće, jer je konobar kafane gdje je sjedila sa svojim novim “vlasnicima”, pozvao policiju i Centar za socijalni rad, jer su mu bili sumnjivi. Nakon što je izbavljena iz kandži trgovaca ljudima, djevojčica je priznala da ju je otac jednom ranije prodao u Zenicu, i to za 5.000 maraka!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U značajnoj mjeri ukoštac s ovim oblikom kriminaliteta uhvatile su se brojne nevladine organizacije u BiH. Prema riječima Edise Demić, predsjednice Nevladinog udruženja “Novi put”, konkretna statistika koja se tiče trgovine djecom, nikada nije napravljena.

– No, odgovorno vam tvrdim da je u porastu. To nam pokazuju i podaci s terena. Treba naglasiti i kako žrtve nisu uvijek djevojčice nego i dječaci, kao i da se vrbovanje žrtava ne vrši isključivo uživo. Naime, prije dva-tri mjeseca jedan dječak iz Mostara kazao je kako je igrao igricu na internetu te da mu se obratila nepoznata osoba koja mu je ponudila šifru za igricu pod uvjetom da ga prihvati kao prijatelja na jednoj društvenoj mreži. Svodnik mu je nakon toga rekao da mora pokazati spolni organ kako bi dobio šifru. Srećom, slučaj je na vrijeme otkriven – govori Demić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe da je poražavajuća činjenica da je u nekim slučajevima seksualno iskorištavanje djevojčica “dobrovoljno”, jer to same rade i niko ih ne vrbuje.

Usluga za dopunu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Jedan konobar ispričao nam je kako nije nikakva tajna ili bauk da djevojčice pružaju seksualne usluge doslovno za dopunu za mobitel – kaže Demić.

Radmila Žigić, zamjenica direktorice Nevladinog udruženja “Lara” iz Bijeljine, također smatra da je seksualno iskorištavanje djece u porastu.

– Posljednji slučaj iz Brčkog, gdje su maloljetnice drogirane i prisiljavane na prostituciju, govori da imamo razloga za zabrinutost. Slučajevi koji procure u javnost, tek su vrh ledenog brijega. Jedini podaci koje imamo, odnose se na vrstu vrbovanja. Kriminalne grupe vrbuju djevojčice tako što ih siluju, drogiraju ili prisiljavaju.

Smanjena identifikacija žrtava

Vlasti BiH se, prema izvještaju Stejt departmenta, ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima. Vlada je namijenila sredstva iz državnog budžeta za aktivnosti u vezi s borbom protiv trgovine ljudima. I Brčko Distrikt i Republika Srpska izmijenili su svoje zakone o borbi protiv trgovine ljudima. Uprkos takvim mjerama, Vlada nije pokazala napredak u pogledu osuđivanja trgovaca ljudima niti identificiranja i zaštite žrtava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Katalog djece

Šokantan slučaj zabilježen je u Srbiji kada su otac (44) i sin (23), inače taksisti iz Smedereva, razvili najveću mrežu trgovine djecom u Srbiji. Oni su vrbovali siromašnu djecu i tinejdžere, koje su prodavali za seksualne usluge u više mjesta u Srbiji. Imali su katalog djece koje su svojim taksijem odvozili u stanove i hotele na zabave. Uslugu su naplaćivali od 2.000 do 5.000 dinara (od 30 do 80 maraka, op. a.), a policija je otkrila tridesetak mušterija, dok je u mrežu, prema procjenama, bilo uključeno skoro 50 dječaka i djevojčica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME