Djevojčicu silovala grupa ljudi, a onda i policajac

36ee8c141fee655eff0f8cc8c9e00785
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Trinaestogodišnju djevojčicu koja je policiji prijavila da su je silovala četiri muškarca, navodno je nakon prijave silovao policajac.

Vlasti u Uttar Pradeshu potvrdile su u srijedu da su uhapsile policijskog službenika povezanog s incidentom. No, to nije spriječilo mnoge građane i političare da izraze svoj bijes i optuže policiju da je dio sistemske kulture seksualnog nasilja.

– Ako policijske stanice nisu sigurne za žene, gdje će onda one potražiti zaštitu? – napisala je u srijedu na Twitteru opoziciona političarka Priyanka Gandhi Vadra.

Uhapšeni policajac rekao je novinarima da je nevin i pozvao na nezavisnu istragu.

Policija je saopćila da su svim službenicima koji su bili na dužnosti u trenutku navodnog incidenta izrečene opomene i da će protiv njih biti poduzeti mjere ako se pokaže da su krivi za neko krivično djelo.

Djevojka je pripadala dalitima (“nedodirljivi”, sloj društva na najnižem nivou u indijskom kastinskom sistemu), rekao je za CNN načelnik policije Lalitpur Girijesh Kumar. Dodao je kako je optuženi policajac također dalit.

Prema posljednjim podacima indijskog Nacionalnog ureda za evidenciju zločina, 2020. godine prijavljeno je više od 28.000 slučajeva navodnih seksualnog napada na maloljetnike. Ali aktivisti za ljudska prava smatraju da je stvarna brojka puno veća jer se slučajevi silovanja često ne prijavljuju.