Djevojka iz Milana se smatra nultim pacijentom iz Italije, simptom imala u novembru 2019.

Screenshot 8 438

Djevojka (25) iz Milana najvjerovatnije je bila nulti pacijent, odnosno, prva osoba koja je bila zaražena koronavirusom u Italiji.

Ona je 10. novembra 2019. godine bila podvrgnuta biopsiji kože zbog atipične dermatoze za koju se kasnije ispostavilo da je izazvana koronavirusom.

Do ove informacije se došlo zahvaljujući timu istraživača s državnog univerziteta u Milanu, koji su kazali da su kožne bolesti prisutne kod 5-10 posto pacijenata koji imaju koronavirus.

Studija je objavljena u British Journal of Dermatology i u okviru nje su istraživane biopsije kože u jesen 2019. prije izbijanja pandemije, te je pronađen koronavirus kod mlade pacijentice koja je imala samo crveni osip na rukama.

Grupa patologa koju koordinira Raffaele Gianotti, istraživač na milanskom univerzitetu, uz podršku laboratorije Evropskog instituta za onkologiju i Italijanskog dijagnostičkog centra, pregledao je pod mikroskopom desetak biopsija kože atipičnih dermatoza zabilježenih posljednjih mjeseci 2019. godine. Za ispitane atipične kožne promjene nije bila uspostavljena precizna dijagnoza.

“U našim radovima koji su već objavljeni u međunarodnim časopisima se pokazalo da u ovoj pandemiji postoje slučajevi u kojima je jedini znak bolesti COVID-19 onaj kožne patologije. Pitao sam se da li smo mogli pronaći tragove prisustva SARS-CoV-2 u koži pacijenata s kožnim oboljenjima prije nego što je zvanično počela faza epidemije”, kazao je Gianotti.

Biopsija uzorka dermatoze mlade žene koja datira iz novembra 2019. pokazala je prisustvo genskih sekvenci RNK iz koronavirusa. Ovi podaci su nakon toga potvrđeni nalazom u istim sekvencama genskih struktura virusne RNK koju je posebnom tehnikom identifikovao Evropski institut za onkologiju.

“Demonstrirali smo i prisustvo virusnih sekvenci SARS-CoV-2 kod šest pacijenata u 2020. godini koji pate samo od dermatoze, ali bez sistemskih simptoma infekcije COVID-19”, naveo je Massimo Barberis, direktor kliničke jedinice za histopatološku i molekularnu dijagnostiku.

Mlada žena koja se smatra nultom pacijenticom kazala je da nije imala drugih simptoma te da su te lezije na njenoj koži nestale nakom šet mjeseci. Iz serološkog testa urađenog u junu 2020. godine kod nje su pronađena antitijela na koronavirus u krvi, piše La Repubblica.

Klix

Prethodni članakU prva tri kvartala prošle godine izvoz bh. drvnog sektora manji za 6,3 posto
Sljedeći članakKaufman: Dijaspora bosanskih Srba me zamolila da čestitam dan RS, nisam bio svjestan implikacija