Portal 072info

DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ SANSKOG MOSTA prva pokrivena kandidatkinja za Evropski parlament

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pašić-Bišić: Mislim da je došlo vrijeme da evropska javnost prihvati aktivno glasačko pravo, između ostalih i muslimana (Foto: Ustupljeno Al Jazeer)

Pašić-Bišić: Mislim da je došlo vrijeme da evropska javnost prihvati aktivno glasačko pravo, između ostalih i muslimana (Foto: Ustupljeno Al Jazeer)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ekskluzivnom intervjuu, menadžerica i istaknuta humanitarka Faila Pašić-Bišić ističe da će se boriti za jednaka prava za sve ako bude izabrana u Evropski parlament.

Razgovarao: Mirnes KOVAČ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faila Pašić-Bišić je rođena je u Sloveniji krajem sedamdesetih. Njeni roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Po zanimanju je menadžerica. U svom radu i djelovanju promoviše toleranciju i suživot, međureligijski i međukulturni dijalog i razumijevanje. Bori se protiv islamofobije, govora mržnje i rasizma.

U Sloveniji je ipak najviše poznata kao humanitarna aktivistinja. Bila je aktivna u humanitarnim akcijama u Sloveniji, Bosni, Kosovu, Gazi, Maroku, Filipinima…Udata je i majka dva sina. Jedan od njenih hobija su putovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faila je u svom dosadašnjem radu osvojila niz nagrada i priznanja. Godine 2006. bila je volonterka godine u Sloveniji. Slijedeće, 2007. godine proglašena je za Lice Evropljanke godine jednakih mogućnosti za sve, te za Humanistkinju Slovenije prema izboru revije Naša žena.

Godinu kasnije, nominirana je za Slovenku godine, a 2009. za Mladu Evropljanku. Bila je članica Ureda za jednake mogućnosti za sve pri Vladi Republike Slovenije  2010. Iste godine bila je ambasadorka Evropske godine borbe poritv siromaštva i socijalne isključenosti. Dobitnica je priznanja za cijeloživotno učenje Andragoškog centra Slovenije 2012. Također, dobitnica je priznanja “Bošnjakinja godine” sarajevskog magazina Zehra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je i zvanično postala kandidatkinja na izborima za Evropski parlament.

  •  Možete li nam se predstaviti, ko je Faila Pašić-Bišić?

Pašić-Bišić: Bošnjakinja sam po porijeklu, Slovenka po rođenju. Odrasla sam i školovala se u Sloveniji. Zadnjih deset godina aktivna sam u slovenačkom društvu i javnosti. Svojim aktivizmom nastojim popraviti neke nepravde i barem nekim ljudima učini svijet i život ljepšim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bisic-pasic-kacinSa Jelkom Kacinom

  • Otkud ideja da se kandidirate za Evropski parlament?

Pašić-Bišić: Već na prošlim izborima za Parlament Slovenije imala sam ponude nekih stranaka za kandidaturu. Između ostalih i ponudu LDS-a (Liberalna demokracija Slovenije) koju je tada vodila gđa. Katarina Kresal. Na nagovor gosp. Jelka Kacina, dobro poznatog političara, takođe i na Balkanu, ovaj put sam pristala da se kandidiram. Lista na kojoj se nalazim je nestranačka, to je lista nezavisnih kandidata čije je nosilac gospodin Jelko Kacin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Šta je vaša glavna motivacija za politički angažman?

Pašić-Bišić:  Budući da sam već više od jedne decenije aktivna u slovenačkom društvu i da se nastojim izboriti za neke promjene preko nevladinog sektora, uvidjela sam da bez političkog angažmana to i nije moguće. Na mjestima odlučivanja često puta sjede birokrate i pogrešni ljudi. Ljudi bez ideje, bez volje i bez osjećaja.

Moje ideje i vrijednosti koje zastupam biće i područje mog djelovanja ako uđem u Evropski parlament. Prije svega, to su jednaka prava za sve, promoviranje aktivnog državljanstva, borba za marginalizirane grupe, nacionalne, etničke, vjerske manjine. Boriti se za sve ono što nam ustavi, zakoni, konvencije i deklaracije jamče i obećavaju, a što je umnogome još samo mrtvo slovo na papiru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Kakvu reakciju javnosti očekujete? Imate li podršku svojih sugrađana?

Pašić-Bišić: Moj slučaj i pojava jesu jedinstveni. Ja sam Bošnjakinja, muslimanka koja nosi hidžab. Moj način života i moja uvjerenja razlikuju se možda od ”konvencionalnih” kandidata. Koliko znam, prva sam pokrivena muslimanka koja je objavila kandidaturu za Evropski parlament do sada. Imam široku podršku ovdje u Sloveniji, dobivam mailove podrške iz cijele Evrope.

Moja kandidatura nekima izaziva i negativne osjećaje. Neki su iznenađeni i možda zgroženi. U svom radu sam navikla na različite odzive ljudi. Mislim da je došlo vrijeme da evropska javnost prihvati aktivno glasačko pravo, između ostalih i muslimana. I pored jačanja desnih i ekstremnih krila diljem država članica EU-a, mislim da su Evropljani spremni prihvatiti mene i slične meni. Samu kandidaturu smatram velikim uspjehom za evropsko društvo i javnost. Moj ulazak u Evropski parlament bio bi trijumf zagovornika slobode i prava i trijumf same zamisli Evrope kao takve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Šta će vaš angažman u Evropskom parlamentu značiti za vašu manjinsku zajednicu, a šta za muslimane u Evropi općenito?

Pašić-Bišić:  Isitina je da dolazim iz zajednice koja je manjinska u državi Sloveniji. Iako nepriznata, to je ipak najveća manjinska zajednica. U dosadašnjem djelovanju to me nije nimalo sprječavalo da budem aktivna i uspješna. Za Sloveniju i sve njene državljane sam se i do sada borila i žrtvovala. Jednakomjerno prema svima. To pokazuju i dokazuju moja priznanja.

Marginalizaciji zajednice iz koje dolazim ponajviše doprinose sami pripadnici te zajednice. Iako sistem nije idealan, on jeste dobar i on nam nudi jednake mogućnosti. Nastavit ću se boriti i raditi za integraciju Bošnjaka i drugih u Sloveniji. Nebitno hoću li biti u Europskom parlamentu, ali, ukoliko me tamo bude, tamo će biti i mog glasa. Kao Evropljanka, Slovenka, Bošnjakinja i muslimanka, na neki način ću biti glas svega što predstavljam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Al Jazeera Balkans

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME