Djevojka u Španiji otkrila da je u porodilištu zamijenjena s drugom bebom, traži odštetu od tri miliona eura

Screenshot 1 26
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jedna djevojka je tužila regionalno ministarstvo zdravlja u sjevernoj Španiji i zatražila odštetu, nakon što je otkrila da je prije 19 godina greškom zamijenjena s drugom bebom, javili su lokalni mediji.

Ona je zamijenjena s bebom koja je rođena na isti dan 2002. godine u bolnici u Logronu, južno od Bilbaa. Obje bebe stavljene su u inkubator prije nego što su predane pogrešnim roditeljima, piše BBC.

Regionalna vlada priznala je slučaj naglasivši da je riječ o “ljudskoj pogrešci”. Regionalna ministrica zdravstva Sara Alba rekla je u utorak da nije moguće zaključiti ko je pogriješio. Navela je da bi bilo “nemoguće da se ovako nešto ponovi danas” jer su postupci identifikacije beba “sigurni i pouzdani”.

O slučaju su prve izvijestile novine La Rioja, koje navode da jedna od žena traži odštetu od 3 miliona eura od regionalnog ministarstva zdravstva. Ministarstvo nudi samo naknadu od 215.000 eura, prenosi BBC.

Druga oštećena žena obaviještena je o situaciji, ali se nije žalila, izvijestile su novine “El País”. Podnositeljicu žalbe, koja nije imenovana, odgojila je žena za koju je vjerovala da joj je baka.

Kad je baka 2017. tužila osobu za koju se mislilo da je otac zbog nebrige o djeci, sud je naložio DNK test. Tada se potvrdilo da muškarac nije biološki otac djeteta, a kasniji je test otkrio da ni majka nije osoba za koju se mislilo da jeste.

Sa 16 godina djevojka je zatražila pomoć advokata koji su izvršili pritisak na zdravstvene vlasti da istraže okolnosti njenog rođenja. Istraga je pokazala da postoji samo jedna beba s kojom je djevojčica mogla biti zamijenjena.

Sada joj je 19 godina i čeka rezultate DNK testa kako bi potvrdila identitet svojih bioloških roditelja dok tužitelji istražuju slučaj.