Djevojka i zarobljeni vojnik: Ova ljubavna priča je glavna tema u SAD

Podijelite vijest

Pet godina talibanskog zatočeništvu američkom vojniku Boweu Bergdahlu bila su prava vječnost. Kada je jučer pušten na slobodu, njegovi roditelji Joni i Bob Bergdhal veselu su vijest američkoj naciji saopštili u društvu predsjednika Baracka Obame

ako je poput svih Amerikanaca sretna što je Bowe Bergdahl (28) konačno na slobodi, mlada Monica Lee (25) je zbunjena i ne zna što da čini. Naime, Monica Lee bila je Boweova djevojka kada su ga 30. juna 2009. godine talibani zarobili.

Strepila je za mladićevu sudbinu i čekala ga, ali kada je Bowe poslao poruku da ga više ne čeka, Monica je odlučila početi novi život. Stoga je 2012. godine našla novog dečka Justina Forsdicka.

– Što da radim sada? – upitala je Monica Lee svoju majku Alison kada joj je telefonski saopštila da je Bowe pušten iz talibanskog zatočeništva. Monica je tu vijest dočekala u planinama Idaha gdje se zajedno s prijateljima provodila vikend.

– Moja kći je bila iznenađena i uzbuđena kada je čula da je Bowe na slobodi. Mi smo se svaki dan molile za njegovu sigurnost i oslobađanje – izjavila je za Daily Mail Alison Lee.

Monica Lee i Bowe Bergdahl znaju se od ranog djetinjstva, a upoznali su se u crkvi u mjestu Sun Valley u Idahu gdje su na nedjeljnu misu dolazili zajedno s roditeljima. Kada je Bowe 2009. godine sa svojom jedinicom otišao u Afganistan, Monica je bila na pragu svoga 20-tog rođendana.

Mladi je par svakoga je dana komunicirao preko Skypea sve dok mladoga vodnika nisu zarobili talibani. Zatočen je, a talibani su u nekoliko navrata na internetu pustili video kako bi pokazali da je živ. Zaljubljeni Bowe uspio je iz zatvora slati poruke svojoj djevojci, no nakon nekoliko godina zatočeništva, kada je izgubio nadu da će biti pušten na slobodu, poručio je Monici da ga više ne čeka.

Iako je našla novoga dečka, Monica je, kao i njezina porodica, ostala u dobrim odnosima s Boweovim roditeljima. Oni, pak, nisu gubili nadu da će njihov sin biti pušten na slobodu.

Boweov otac Bob se u nekoliko navrata putem videa obraćao na engleskom, arapskom i paštunskom jeziku s molbom za oslobođenje sina.

Uz veliku pomoć katarskog emira, Bowe Bergdahl pušten je u subotu na slobodu u zamjenu za petoricu zatvorenika iz Guanatanama.

blic-portal/cazin.net