Portal 072info

Do kada će CIK bježati od odgovornosti: Trgovina biračkim odborima cvjeta, odgovorni šute

glasanje izbori
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi izborni procesi u BiH dosad su uglavnom bili kontaminirani neregularnostima, ali kako vrijeme ide, dojam je da se njihovo prisustvo samo povećava, piše Klix.

Uz brojne neregularnosti u vidu otvorenog vođenja kampanje i dva mjeseca prije njenog početka i neofašističkih spotova u prvi plan je iskočila trgovina mjestima u biračkim odborima.Objava preliminarnih kandidatskih lista i enorman broj prijavljenih političkih subjekata odlično ilustruju obim neregularnosti, a sumnjive pojave prisutne su u gotovo svakoj izbornoj jedinici.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Tako se u sarajevskoj općini Stari Grad za vijećničku poziciju bori i “Čapljinska neovisna lista – Čapljina u srcu”. Iako bismo voljeli vjerovati da njihov kandidat ima namjeru da se u Općinskom vijeću bori za pravedniju poziciju poljoprivrednih proizvoda s Dubravske visoravni u trgovinama glavnog grada i lobiranje za subvencioniranje cijena lubenice iz budžeta koji kontroliše Ibrahim Hadžibajrić ili neki njegov nasljednik, vjerovatno je ipak riječ o trgovini mjestima u biračkim odborima.

Slično smo komentarisali ambicije “Nezavisne liste Doboj” na izborima u Mostaru, a u prilog našoj bojazni ide i izjava predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željka Bakalara koji kaže da “ako se zove Nezavisna lista Doboj i prijavi se na izborima u Mostar, naravno da je čudno, a da možemo reći čak i da je smiješno”.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Međutim, stranka se prijavila u skladu sa zakonom i pravilnikom, tako je i ovjerena. Koji su razlozi možete i vi sami nagađati”, kaže Bakalar.

Ipak, CIK ima široke ovlasti date Izbornim zakonom, a precizirane posebno članom 2.9 i ne bi smio okretati glavu od evidentnih neregularnosti i trgovine o kojoj svi govore, a samo CIK, koji je jedini nadležan, ništa ne poduzima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Trgovina mjestima u biračkim odborima dobila je posve novu epizodu ovog vikenda kad je Ćamil Duraković, bivši srebrenički načelnik i član Izbornog štaba “Moja adresa Srebrenica”, optužio Amera Bekana predsjednika Prve stranke da je prodao SNSD-u mjesta u biračkim odborima u Srebrenici.

Duraković je najavio nove objave političkih subjekata koji u takvoj trgovini vide svoju šansu, Bekan je najavio sudsku tužbu zbog klevete, a jedino CIK, koji je nadležan za sve, šuti.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U bh. gradu ukradene 22 glasačke kutije

072info.com

Musa o izborima: Značajno pogoršanje bi moglo kompromitovati taj proces

072info.com

Vidjeli ste službeni auto na predizbornom skupu? Prijavite

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6