Do kada će nam drugi gasiti požare: “Svejedno je kad gori šuma, samo da nije blizu kuća”

13.07.2022., Zaton - Pozar koji je izbio kod Vodica siri se prema Zatonu. Na terenu je 30-ak vatrogasaca s desetak vozila, a u gasenju su se prikljucila i dva kanadera. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Podijelite vijest

O nabavci protupožarnih letjelica govori se godinama, ali do danas se malo toga konkretno uradilo. Od obećanja došlo se do radne grupe, jedne, pa druge i još uvijek neizvjesne nabavke.

Unatoč najavljenoj nabavci i izdvojenim novcima za protupožarne letjelice, helikopterima Oružanih snaga BiH pri gašenju požara iz zraka i ove godine u pomoć stižu kanaderi iz Hrvatske. Nedostatak domaće protupožarne letjelice najbolje osjete gasitelji sa zemlje, javlja BHRT.

– Inicijalne požare bi dosta dobro riješili. Samo jedan nalet nečega da je bilo, požar bi bio rješen, ne bi došlo do ovoga, tvrdi Mario Čutura, komandir Vatrogasne jedinice Posušje.

A do ovoga je došlo jer je procedura odobrenja helikoptera veoma komplicirana. U ožujku ove godine Federalna je Vlada izdvojila 30 miliona maraka za nabavku protupožarnih letjelica, urađen je elaborat, formirana prva, a potom i druga Radna skupina, no od letjelica ni traga ni glasa.

– Treba prvo formirati specijalističku jedinicu za spašavanje i gašenje, odabrati v.d. direktora koji će onda raditi na uspostavi i formiranju jedinice i tek onda bi se išlo u nabavku aviona, kaže Boris Balaban, Radna grupa za nabavku protupožarnih letjelica.

– Nažalost, iskustvo nam govori da će, bojim se, proteći još jako puno vremena da taj projekat realiziramo. Način na koji to najavljuju, čini mi se da je više ugodna uhu priča, kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Civilne zaštite HNK.

Odobrenjem nabavke letjelica i obuke pilota očekivalo se da ćemo ovo ljeto biti spremniji za požare. No, i ovoga ljeta požari gutaju hektare šuma i endemske vrste. A priča o letjelicama još je samo priča.

– Pare imaju obezbjeđene u budžetu a kad sklopite ugovor, čekate godinu i po do dvije da vam isporuče avione, poručuje Boris Balaban iz Radne grupe za nabavku protupožarnih letjelica.

– Došli smo u situaciju da nam je potpuno svejedno kad gori šuma, samo je bitno da nije blizu kuća iako se radi o enormnoj šteti. Ovakva politika krade praktično od građana te milione, obećava kanadere koji nikako da stignu a praktično mi iz godine u godinu imamo štetu i, nažalost, sve teži položaj vatrogasaca, kaže Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na godišnjoj razini, u federalni se proračun slije do 28 milona maraka preko naknada za zaštitu od požara. S tim novcem u proteklih devet godina, kada je federalna Vlada donijela odluku o nabavci letjelica, mogli smo imati eskadrilu. Danas sve teže možemo iznajmiti tuđe letjelice budući da su ih prethodno rezervirale mediteranske zemlje koje se također bore protiv požara.

Do sklapanja nekog sljedećeg sporazuma, naše tlo gase neumorni gasitelji i, kad dobiju odobrenje Predsjedništva, helikopteri Oružanih snaga BiH koji i nisu adekvatno opremljeni za gašenje požara. A vlastite ćemo air-traktore, u najboljem slučaju, na nebu ugledati tek 2024. godine.