Portal 072info

Do kada ćemo gledati Spahićeve budalaštine

Emir Spahić (35) još jednom je utakmicu završio tako što ga je sudac potjerao u svlačionicu zbog nesportskog ili ako hoćete nasilničkog ponašanja. Isključen je u sudačkoj nadoknadi prvog dijela prijateljske utakmice protiv Španije, koju su Zmajevi na kraju izgubili s 1:3.

Bivši kapiten je bez ikakve potrebe, nakon naguravanja Ognjena Vranješa i Davida Silve, uzeo stvar u svoje ruke i bukvalno natjerao sudiju da mu pokaže crveni karton.
Prvo je ošamario Azpilicuetu, a potom valjda da bude siguran da će dobiti crveni a ne žuti karton, ošamario i Fabregasa. I tako ostavio suigrače na cjedilu cijelo drugo poluvrijeme.

Nažalost, među navijačima i fanovima nogometne reprezentacije BiH ima i onih koji apludiraju Spahićevoj najnovijoj budalaštini. Takvim navijačima očito nije bitno što Spahić svojim ponašanjem stvara velike probleme reprezentaciji koja bi trebala biti iznad svakog pojedinca, ma kako se on zvao. I koju bi svaki pojedinac trebao da poštuje, a ne da ona bude njegov talac.

No, drugo poluvrijeme protiv Španije pokazalo nam je nešto što smo i ranije imali priliku vidjeti kada Spahić ne bi bio na travnjaku. Zadnja linija igra opuštenije i sigurnije bez Spahića, koji se izgleda nikako ne može pomiriti s činjenicom da kapitenska traka više nije na njegovoj ruci. Pa na sve načine pokušava pokazati i navijačima i selektoru, a čini se i kapitenu Edinu Džeki – “ko se pita”.

Jedan dio navijača, nažalost, “prima se” na Spahićevo klasično nasilništvo, no ono što je pogubnije za reprezentaciju jeste da ni selektoru Mehmedu Baždareviću to ne smeta. Ili ne smije da kaže da mu smeta išta što Spahić radi nakaradno. Meša svoja pravila u slučaju Spahića može “okačiti mačku o rep”.

Najbolji primjer za to su Spahićeva konstantna kašnjenja na okupljanja u prošlim kvalifikacijama. Dolazio je kada je njemu ćeif, a ne kada Meša kaže. Kasnio je Spahić na nekoliko okupljanja (najmanje četiri), bez ikakvog opravdanja. Time je slao jasnu poruku da je upravo on šef parade. A, nikako Baždarević ili kapiten Džeko (koji dođe na vrijeme).

Neće se Spahić promijeniti. To je takav mentalitet. A, i vremena je sve manje, godine neumoljivo teku. Pitanje je samo koliko će štete reprezentaciji još napraviti? Bivši selektor Safet Sušić, s kojim smo prvi put u otišli na Svjetsko prvenstvo, to je u neka doba shvatio i potjerao Spahića. Ali je onda ipak napravio kobnu grešku koja ga je, ispostavilo se, koštala posla – pozvao je Spahića u pomoć pred meč s Izraelom.

Velika kvota na crveni karton

Španija je u duelu s BiH bila izraziti favorit, što je na kraju i pokazala. No, kladioničari se baš i nisu mogli “opariti” igrajući samo na krajnji ishod meča.

Mogli su ako su kombinirali jednu opciju sa velikom kvotom koja je “prošla”. Riječ je naravno o crvenom kartonu. Kvota je bila čak 6!

 

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box