Do zore rade klubovi: U nekim dijelovima BiH derneči se kao u stara vremena, inspekcije selektivno treniraju strogoću

Do zore rade klubovi: U nekim dijelovima BiH derneči se kao u stara vremena, inspekcije selektivno treniraju strogoću

Već sedmicama i mjesecima ugostitelji u Sarajevu, ali i nekim drugim gradovima, ukazuju na vema stroge i učestale kontrole inspekcija koje, prema svemu sudeći, svoj posao rade vrlo marljivo u Kantonu Sarajevu i još nekim gradovima, dok istovremeno postoje dijelovi BiH gdje inspekcije i policiju ne zanima previše da li se krše epidemiološke mjere i naredbe. 

Naime, u Sarajevu su svi ugostiteljski objekti u 23 potpuno zatvoreni, a inspekcija već duže vrijeme strogo kontrolira rad restorana, kafića i drugih objekta. S druge strane, u Mostaru, Čitluku, Kiseljaku, Bugojnu derneči se bez poštivanja odluka Kriznog štaba FBiH, kantonalnih štabova i zabave obično završavaju tri-četiri sata iza ponoći.

Sve se javno i transparentno objavljuje na društvenim mrežama, ali to nadležne inspekcije, koje zatvaraju oči na sve, ne zanima.

– U posljednja tri mjeseca sam platio 20.000 KM kazni. Inspektori jedino na nama treniraju strogoću. Kazne nas iako u radnji imamo tri-četiri osobe iznad dozvoljenog broja. Jednom sam dobio kaznu od 3.000 kada je radnica skinula vizir na desetak sekundi. Inspektori nama ne gledaju kroz prste i ne znam do kada ćemo ovo moći podnositi. Nije nikakav problem da su sankcije za sve iste – kaže jedan od ugostitelja u Sarajevu.

Derneci po klubovima do jutarnjih sati su svakodnevna pojava Hercegovini, a posebno u Mostaru. Svake sedmice na društvenim mrežama klubovi Taboo i Cube najavljuju zabave u svojim objektima. Uz muziku uživo ili DJ-eve, slave Mostarci, ali i sve više je Sarajlija i stanovnika iz drugih bh. gradova koji za vikend odluče da se bez problema malo opuste u gradu na Neretvi. Zaštitne maske i držanje distance su rijetka pojava, a u isto vrijeme u ovim klubovima je stotine gostiju.

Kontaktirali smo Hilmu Đideliju, voditelja Službe za inspekcijske poslove Gradske službe Mostara, ali on nije želio da nam odgovori na pitanje kako ovi klubovi nesmetano rade u vrijeme dok hara koronavirus.

– Stvarno imam puno obaveza. Nazovite u kancelariju na fiksni telefon i vidite sa mojim pomoćnikom – rekao nam je Đidelija.

Bezuspješno smo zvali na fiksni telefon, jer očito da niko ne smatra i ne želi da odgovara za to što u Mostaru klubovi nesmetano rade.

I iz Naše stranke očito znaju da inspekcije u gradu na Neretvi ne rade svoj posao, tako da su izborne rezultate na koronaderneku proslavili uz gitaru i šampanjac u jednom od ugostiteljskih objekata. Jedan od snimaka proslave, koji prikazuje potpuno nepoštivanje svih epidemioloških mjera, objavio je i novi načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić. Dernečilo se, po svoj prilici, iza 23 sata.

Za koronu ne znaju ni u Kiseljaku, gdje redovno možete uživati u klubovima do kada želite i imate novca. U jednom od klubova Miami tako redovno gostuju pjevačice iz BiH, ali i Srbije, gdje bude nekoliko stotina posjetilaca. Da inspektori žele raditi svoj posao dovoljno bi bilo da odu na zvaničnu stranicu ovog kluba na Facebooku i sve bi im se samo kazalo.

U vrijeme korone dobro i nesmetano možete dernečiti bez ikakvih problema i kazni u Bugojnu. Ako želite uživati u “mega koncertu” Darka Lazića i Anida Ćušića bez bilo kakvog poštivanja naredbi Kriznog štaba FBiH, morat ćete platiti 10 KM koliko u petak košta ulaz u klub “Dijamant”.

Prema svemu ovome izgleda da korona za inspektore jedino postoji i širi se u nekim bh. gradovima, dok se drugi odavno smatraju korona free zonom?!

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica