Doba dana kada se troši najviše kalorija

Unutrašnji sat našeg tijela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira mnogo toga u našem danu. Govori nam kada smo gladni, kada smo umorni ili kada treba da spavamo, ali i još mnogo toga. Koje je to doba dana kada se troši najviše kalorija?

Tjelesni sat takođe određuje u koje doba dana sagorijevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, pokazalo je novo istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u „Current Biology“, kasno poslijepodne i rano veče je period kada sagorijevamo 10 odsto više kalorija nego ujutru.

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulaciji metabolizma. Zbog toga ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smjena ili drugih faktora imaju veću vjerovatnoću da će dobiti kilograme.

Kako bi procijenili promjene u metabolizmu tokom dana bez uticaja nivoa aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, naučnici su tokom mjesec dana proučavali sedam učesnika u laboratoriji u kojoj nije bilo prozora ni satova.

Učesnici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu da spavaju, da se probude i da jedu. Svake večeri učesnici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutarnji sat tijela nije mogao da prati njihov ritam.

Sve to je bilo osmišljeno da se ljudsko tijelo ne bi oslanjalo na znakove iz spoljašnjeg svijeta. To je istraživačima omogućilo mjerenje brzine metabolizma u svako doba dana, prenosi Times Of India.

Otkriveno je da su učesnici sagorijevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživjeli pad telesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslijepodnevnim satima.

Prethodni članakJavni oglas za prijem kandidata za pohađanje osnovne obuke kadeta za čin mlađi inspektor
Sljedeći članakHafiz Kenan Musić o najodabranijem mjesecu: Ramazan je vrijeme kada se napajaju duše, jačaju srca…