Dobar trend u FBiH, od 706 testiranih na COVID-19 pozitivno 11 osoba

Podijelite vijest

U posljednja 24 sata na području Federacije BiH testirano je 706 osoba, kod 11 je potvrđen koronavirus, što je nastavak dobrog trenda manjege broje oboljelih, saopćio je na konferenciji za novinare član Federalnog štaba civilnelne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Dodaje da su novi slučajevi registrirani u Zeničko-Dobojskom, Sarajevskom i Srednjebosanskom kantonu (Maglaj, Travnik, Vitez i Sarajevo).

ČITAJ JOŠ:  Prijeti li nam nestašica pšenice

“Na prostoru FBiH do danas testirano 21187 osoba, a koronavirus potvrđen kod 964 pacijenta. Od trenutno aktivnih pacijenata 40 se nalazi na bolničkom liječenju, od čega su dvije razvile težu kliničku sliku i na respiratoru su”, dodaje Pehar i kaže da je 530 opooravljeni, dok su 401 pacijent još aktivni.

Kako kaže u Mostaru je preminuo pacijent iz Čapljine.

Na pitanje šta Krizni štab rade da olakšaju dolazak naših građana iz inostranstva, Pehar kaže da nadzor granica daje rezultate i prema tim mjerama svi koji se vraćaju u BiH moraju provesti 14 dana u izolaciji.

ČITAJ JOŠ:  Zapošljavanje stranaca – nova velika tema tržišta rada u Bosni i Hercegovini

Podsjetio je da karantiin od 14 dana nije proizvoljan i da je to period inkubacije virusa koji je preporučio WHO.

O dijeljenju opreme i kriteriju, Pehar je rekao da je osnovni kriterij gravitirajuće stanovinštvo, te da je oprema proslijeđena kriznim štabovima kantona i da su oni dalje raspoređivali.

Patria


Podijelite vijest