Portal 072info

Dobar urod u minijaturnom povrtnjaku u Maglaju : Kahrimanovići uzgajaju patlidžane “dvokilaše”

Esad i Suada Kahrimanović iz Maglaja u povrtnjaku veličine svega dvadesetak kvadrata uzgajaju povrće, a ove godine su im posebno dobro rodili patlidžani, koji dostižu težinu i do 2 kilograma.

Prije nekoliko godina, pričaju nam, na svome imanju u naselju Liješnica uzgojili su patlidžan težak 1.800 grama, sačuvali smjene i otad svake sezone u njihovom povrtnjaku prispijevaju pravi giganti.

Dva izuzetno velika patlidžana prispjela su za berbu, ali Kahrimanovići će ih ipak čuvati za sjemena. Svaki je, prema slobodnoj procjeni, težak i blizu 2 kilograma.

– Sve je počelo sasvim slučajno, ne mogu reći da sam radio nešto posebno i zemlju obrađujemo onako, po starinski. Sami pikiramo sjeme, proizvodimo rasadu i uzgajamo paradajz, papriku, grah, krastavice, ali patlidžane posebno uspješno. Svake godine uzgojimo po nekoliko izuzetno velikih primjeraka. Ove godine dva su vrlo velika, a oko njih je osam, devet manjih – priča nam Esad.

Kahrimanovići uživaju u svome povrtnjaku, a s male površine dobiju sve što im treba.
– Ova godina je poprilično čudna. Što je rodilo, rodilo je vrlo dobro, a dosta toga je i ”zatajilo” – otkriva Esad.
Veliki dio prispjelog povrća Esadova supruga Suada pripremit će za zimu, a oni najbolji primjerci ponovo će se sačuvati za sjeme, iz kojeg će proizvesti rasadu naredne sezone.

Avaz.ba

Podijelite članak