Dobila otkaz jer je pila kafu na poslu

kafa 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zaposlena i sindikalna predstavnica poznatog državnog preduzeća dobila je vanredni otkaz jer je na poslu pila kafu u svojoj kancelariji i jednoj koleginici pozajmila ličnu kartu.

Nesvakidašnji slučaj dogodio se u hrvatskoj Agenciji za komercijalnu djelatnost, firmi koja proizvodi lične karte i pasoše, bankovne kartice, saobraćajne dozvole, markice za cigarete i alkohol i drugu važnu i povjerljivu dokumentaciju.

Službenica AKD-a, koja je u tom preduzeću radila 30 godina i šef je jednog odjeljenja, dobila je otkaz jer je zabilježeno da je najmanje 20 puta pila kafu i druga pića u prostoriji u kojoj je to zabranjeno.

Sindikat grafičke industrije odbio je da pristane na smjenu svog povjerenika, pa je cijela stvar završila na sudu.

AKD navodi da je zabrana konzumiranja hrane i pića u odjeljenju jasno obilježena na ulazu u pogon.

“Međutim, i pored izričite zabrane, radnica je redovno unosila kafu u pogon, a jednom i hranu, koja je pronađena čak 20 puta. Utvrđeno je i da je prekršila stroge odredbe o korišćenju lične karte jer je njenu karticu koristio drugi radnik”, saopštio je AKD.

Zaposlena se požalila da je zbog kovida radnicima onemogućeno da koriste svoje uobičajene prostore za kratke pauze i pušenje, “zbog čega radnici još više piju kafu u pogonu”.

U Sindikatu grafičke i izdavačke djelatnosti u svemu vide neprimjeren progon svojih članova.

“Riječ je o radnici koja radi u AKD-u 30 godina, pa je u najmanju ruku humano i korektno, a sa aspekta poštovanja dostojanstva radnika, dozvoliti joj da iznese svoju odbranu, što nije bio slučaj. Što se tiče konzumiranja kafe i hrane na radnom mjestu, tačnije za radnim stolom, to je uobičajena praksa u svim radnim sredinama, a AKD nije izuzetak. Pri tome se AKD poziva na norme o kojima nije obavijestio radnike na propisan način, koji bi bio efikasan, a ne samo formalan”, kažu.

Međutim, AKD, kako saznaje “Danica.hr”, nije uključio druge radnike u nadzor koji je vršio, niti je preduzeo bilo kakve mjere prema drugim radnicima.

“Mnogi radnici, njih nekoliko desetina, svakodnevno unose i piju kafu u pogonu”, upozoravaju iz Sindikata grafičkih dizajnera.

Isto, kažu, važi i za svaku povredu obaveza u vezi sa ličnom kartom.

Jedna takva situacija u kojoj je koleginici dozvoljeno da prođe tamo gdje joj je inače dozvoljeno (a ne tamo gdje ne smije) zaista nije naročito teška povreda radnog odnosa, zaključuju.

AKD, pak, tumači da je sindikalni povjerenik “prekršio mjere bezbjednosti korišćenja identifikacionog dokumenta za prolazak kroz određene nivoe zone bezbjednosti”.

Kako je sindikat odbio da da saglasnost za vanredni otkaz zaposlenom, AKD ih je tužio, pa je sud odlučio da tu saglasnost zamijeni i dozvoli AKD da uruči otkaz zaposlenom.