Dobitnik lutrije ispričao kako mu je novac promijenio život: U početku je bilo dobro, ali..

Prijašnja studija trojice švedskih ekonomista – Erika Lindqvista, Roberta Östlinga i Davida Cesarinija – bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova su otkrića očekivano pokazala da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće iznose bilo veće od dobitnika manjih iznosa.

Ipak, istraživanje je naglasilo i da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan utjecaj na sreću dobitnika te da uopće ne poboljšava njegovo mentalno zdravlje, a to dokazuju priče mnogih bivših dobitnika, među njima i Britanca Bena koji je za Metro podijelio kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega…

“Mislite da znate šta biste napravili s novcem da ga dobijete na lutriji”, kaže bivši milioner Ben i dodaje: “Ali zapravo ne znate.”

Prije dobitka, Ben je bio porodičan čovjek s uspješnom karijerom, a život mu se potpuno promijenio kad je iz zgrade National Lotterija otišao s omotnicom punom gotovine i bankovnim računom s količinom novca koju vjerovatno nikad u životu ne bi uspio zaraditi.

“Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, no ubrzo sam najednom osjetio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao prestati misliti o tome što ću sa svim tim novcem”, ispričao je za Metro.

No, premda je osvojio nekoliko miliona funta, život mu nije bio bolji. Prvo je, nažalost, napravio ono što bi i mnogi drugi na njegovu mjestu; otišao je na odmor i počeo trošiti. Kupovao je automobile, lijepu odjeću i skupe gadgete, išao na putovanja, djecu upisao u privatne škole i napustio posao. No, idila nije dugo trajala…

“Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom prije dobitka, a umjesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao“,  priznaje i kaže da je kad ne radiš i nemaš obaveza lako protratiti dane, a ostati trijezan teže je nego kad si bez novca.

“Cijele dane sam sjedio, čitao novine i gledao TV”, prisjeća se,  “Imao sam sve slobodno vrijeme svijeta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio”

Premda je svoj novac planirao umnožiti ulažući u dionice, izgubio je motivaciju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE