Portal 072info

DOBOJ-JUG / Kiša ne prestaje: Opet taj 14. maj, ovo je nemoguće…

Iza mještana Doboj-Juga je duga i besana noć, budući da su zbog kiše koja ne prestaje padati poplavili brojni stambeni objekti. 

Ekipa “Dnevnog avaza” provela je noć s hrabrim mještanima koji su pokušavali ispumpavati vodu, spasiti stvari iz kuća, ali i poslovnih prostora. 

– Tačno na današnji dan, taj 14. maj kada je prije pet godina sve poplavilo, sad opet. Ovo je nemoguće. Ako nastavi padati, sve će poplaviti – govorili su mještani. 

Najkritičnije je bilo u Novom Naselju. Tamo su sve kuće poplavljene, a stanovništvo evakuirano. 

Na licu mjesta zatekli smo brojne pripadnike Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, vidno zabrinute mještane, a policijska patrola cijele noći obilazila je ugrožena područja. 

– Prije nekoliko dana su ljudi dobili upozorenje da izađu iz kuća, a stvari prenesu na viši sprat. Međutim, niko nije vjerovao da će opet, tačno na današnji dan, baš kao prije pet godina, voda učiniti svoje – priča nam mještanin Novog Naselja dok gleda kako mu je kuća preplavljena.

Ništa bolja situacija nije bila ni u Matuzićima kod Doboj-Juga, gdje nivo vode i dalje samo raste, a u jednom momentu najviše pomoći upućeno je upravo u ovo mjesto.

I dok s pogledima punim nade ka nebu, vidno preplašeni mještani Doboj-Juga, gdje je u pojedinim mjestima policija naredila evakuaciju, čekaju da prestane padati kiša, uprkos tome što su noć proveli na otvorenom ne odustaju od napora da pumpama i mašinama spriječe vodu koja plavi sve pred sobom.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 75
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box