Dobra vijest za čokoljupce: Čokolada pospješuje vitku liniju!

cokolada

Čokoljupci, sladokusci! Sigurno ste nebrojeno puta doživjeli čistu dopaminsku euforiju uživajući u vašoj kockici čokolade. No, ukoliko vodite računa o svojoj liniji onda znate da činite slatki grijeh, jer će svaka pojedena kockica završiti na displeju naredni put kada budete provjeravali svoju kilažu… a možda i ne?

Španski istraživači pratili su prehrambene navike 1500 tinejdžera između 12 i 17 godina u 9 europskih zemalja i zaključili da tinejdžeri koji ne isključuju čokoladu iz svog jelovnika imaju, u prosjeku, mnogo niži nivo tjelesne masnoće.

Janet Aylott, nutricionistkinja koja je nadgledala istraživanje: “Brojna i opsežna istraživanja pokazuju da su dijete bazirane isključivo na eliminaciji određene vrste hrane iz jelovnika, mahom, osuđene na propast. Tajna je u tome da sebi povremeno udovoljite.“

Čokolada ima pozitivan efekat na cirkulaciju, krvni pritisak i zdravlje srca, te neutralizira masnoće i podstiče metaboličku aktivnost.

Jedna nedavna studija, sprovedena na Kembridžu, pokazala je da ljudi koji svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju 29% manje šanse da dožive srčani udar i 37% manje šanse da obole od bilo koje srčane bolesti, nego oni koji ukusni proizvod kontinuirano izbjegavaju.

Flavonoidi, koji se nalaze u kakau, zaslužni su za sve prednosti čokolade po zdravlje. Oni djeluju kao antioksidansi i brišu višak štetnih slobodnih radikala. Naravno, što kvalitetnija čokolada (sa većim udjelom kakaa), to bolji učinak. Tako, tamna čokolada, sa 40% kakaa, sadrži čak 5 puta više flavonoida nego bijela i 2 puta više nego mliječna čokolada. Stoga, brižljivo birajte sa police u supermarketu i uživajte i dalje u svojoj omiljenoj poslastici!

VIPSTARBANNER

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE