Portal 072info

DOBRA ŽENA Nova serija u programu OBN TV

​Od ponedjeljka, 07.11.2016. u programu OBN TV sa emitovanjem počinje nova američka serija „Dobra žena“. Gledaoci OBN TV seriju će moći pratiti od ponedjeljka do petka u terminu od 23:25h

Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Julianna Margulies je Alicia Florick, čikaška pravnica čiji je suprug, politički ambiciozni javni tužilac Peter Florick (koga tumači Chris Noth), bio razotkriven i osramoćen u korupcijsko-seksualnom skandalu. Radnja prati njene napore da, nakon što je javno ponižena nevjerom svog muža, ponovno započne karijeru advokata. Tvorci serije su bračni par Robert i Michelle King, koji su, prema vlastitim riječima, inspiraciju pronašli u stvarnom životu, odnosno seksualnim skandalima vezanim uz popularne i ambiciozne političare kao što su Bill Clinton, John Edwards i Eliott Spitzer, a čije su supruge Hillary Clinton, Elizabeth Edwards također bile pravniceokruga koji prižnaje skandale vezane za prostitku ali negira proneveru javnih fondova.
U dramskoj seriji ,,Dobra žena“ glavna glumica Alicia Florick (Julianna Margulies)  tumači ulogu supruge i majke, koja nakon što joj suprug završi u zatvoru zbog slučaja političke korupcije i seksualnog skandala, hrabro preuzima brigu o porodici. Inače, Julianna Margulies je dobila Emi i Zlatni Globus za ovu ulogu, nakon emitovanja I.sezone u Americi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Nakon što joj suprug priredi veliko poniženje zbog otkrivanja političke korupcije i seksualnog skandala, Alicia Florick se vraća svojoj advokatskoj karijeri. Kao mlađa partnerka u prestižnoj advokatskoj kancelariji u Čikagu, ona se pridružuje svom dugogodišnjem prijatelju i kolegi sa fakulteta Vilu Gardneru. Kao partner u kancelariji, Vil sa zanimanjem prati kako će se Alicia snaći na poslu nakon trinaestogodišnjeg odsustva iz sudnice. Ona je zahvalna što joj je najbolja parničarka u kancelariji ponudila mentorstvo, ali uskoro otkriva da ponuda ima posebne uslove i da će do uspjeha ipak morati da dođe sama. 
Među mladim dvadesetogodišnjacima, opsjednutima uspjehom, Ališa upoznaje i svog glavnog konkurenta u borbi za mjesto punopravnog partnera – Kerija. Keri je na prvi pogled ljubazan, fin, ali je opsjednut položajem. Alicia saveznicu nalazi u Kalindi, nepokolebljivoj istražiteljki. Svakodnevno jačajući svoje samopouzdanje, ona postaje snažna žena sa karijerom koja želi svojoj porodici da nadomjesti sramotu koju je njen muž priredio. Četrnaestogodišnji Zak i trinaestogodišnja Grejs upoznaju mamu koja više nije samo dobra žena, već žena koja drži sudbinu u svojim rukama. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanimljiv obrazac biranja naslova epizoda

Možda ste primijetili da su autori Dobre žene vrlo zanimljivo titulirali epizode. Tako su naslovi epizoda prve sezone imali samo jednu riječ, naslovi druge imali su dvije i tako sve do četvrte sezone kad se broj riječi opet počeo reducirati da bi ove sezone naslovi opet brojili tek jednu riječ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kingovi su takvim odabirom naslova željeli ostaviti svoj trag u seriji jer se otpočetka znalo da će oni raditi samo sedam sezona Dobre žene, bez obzira na odluku studija o njezinom mogućem nastavku bez Kingovih.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME