20110923161630


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ustajanje rano, naročito tokom hladnih i kišnih dana, pravo je mučenje za većinu ljudi.

Čak i za one koji su navikli da rano ustaju izlazak iz toplog kreveta predstavlja pravu traumu.

Ipak, ne mora sve biti tako crno! Stručnjaci su otkrili da nekim malim promjenama ponašanja možemo sebi uljepšati buđenje i početak novog dana.

Opuštanje: Isključite računar ili TV sat vremena prije nego što odete u krevet. Jaka svjetlost djeluje kao smetnja vašem mozgu, zbog čega ga možda teže “isključujete” noću. Dovoljno je da ugasite sve te aparate sat vremena prije nego krenete na počinak i spavaćete puno kvalitetnije, što znači da ćete se puno lakše probuditi. 

Tačnost: Liježite i budite se u isto vrijeme svaki dan. Vaše tijelo voli tačnost.

Pridržavajući se pravilnog rasporeda spavanja olakšaćete vašem tijelu buđenje, a vi ćete se osjećati odmornije tokom dana.

Protezanje: Polagano istezanje, kao što su joga poze, ili čak obično, sporo protezanje, pomoći će vašem tijelu da se napuni energijom. Ovi pokreti će, takođe, usmjeriti vaše misli i razbistriti um. 

Vježbanje: Pokušajte napraviti nekoliko vježbi da biste pokrenuli kolanje krvi u tijelu i tako započeli radni dan.

Bilo šta, od trbušnjaka, čučnjeva, skakanja ili brzinske vožnje na sobnom biciklu – sve će pomoći. Samo nemojte zaboraviti zagrijati mišiće prije nego krenete vježbati.

Voda: Kada spavate, vaše tijelo koristi zalihe vode. Zbog toga konzumiranje nekoliko čaša vode ujutro ne samo da krijepi tijelo, nego potiče stimulaciju nervnog sistema i probavni trakt.

Popijte čašu do dvije vode i vaše će tijelo biti spremnije nositi se sa stresom koji vas očekuje.

Muzika: Buđenje uz glasno ječanje budilnika može biti šokantno za organizam. Takođe, to vas stavlja u kategoriju većeg rizika od srčanog udara.

Riješite se urlajućeg zvona i nabavite ono koje vas budi nježno, kao što je, na primjer, radio-sat koji postepeno pojačava zvuk muzike dok vam se tijelo istovremeno navikava na buku.

Tuširanje: Osvježavajuće kapljice vode ujutro će pokrenuti nervni sistem u vašem tijelu i pomoći da se osjećate življe.

Kofein: Kofein vam može pomoći da započnete dan, ali previše kofeina (više od dvije šoljice kafe) može izazvati kontraefekt i učiniti vas još umornijim, posebno nakon nekoliko časova, kada kofein “popusti”. Držite se jedne šoljice kafe ujutro i nivo energije će biti stabilniji.

Doručak: Nakon noćnog “posta”, vaše tijelo treba energiju kako bi se pokrenulo.

Zdrav doručak svako jutro (čak i ako se radi samo o komadu voća s jogurtom ili o tostu i sirnom namazu) pomoći će da se osjećate bolje i da lakše “odradite” sve što imate u danu koji je pred vama.