Portal 072info

Dobre reakcije na Oxfordovu vakcinu, prve doze možda već krajem godine

Screenshot 6 617
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnici koji rade na jednoj od vodećih svjetskih eksperimentalnih vakcina protiv koronavirusa, Oxfordovoj, kažu da ona proizvodi imuni odgovor kako kod starijih tako i kod mlađih osoba, a da bi ograničene doze mogle biti dostupne krajem ove godine.

Ni Univerzitet Oxford ni njegov komercijalni partner AstraZeneca ne žele objaviti rezultate ranih ispitivanja koji pokazuju pozitivne efekte njihove vakcine, ali AstraZeneca potvrđuje osnovna saznanja o vakcini koju nazivaju AZD1222.

Ispitivanja u fazi 2 su pokazala da su ljudi stariji od 56 godina, a neki i preko 70 godina, proizveli istu vrstu antitijela kao i mlađi volonteri.

“Ohrabrujuće je vidjeti kako su odgovori imunogenosti bili slični kod starijih i mlađih odraslih i da je reaktogenost bila niža kod starijih odraslih osoba, gdje je težina COVID-19 bolesti veća”, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Podaci također pokazuju da je kod starijih volontera zabilježeno manje nuspojava što je ohrabrujuće, iako bi to moglo značiti i da je manje njih prijavilo probleme poput bolova u rukama.

Iz kompanije AstraZeneca se nadaju da će vakcina biti spremna za ograničenu upotrebu u narednim mjesecima.

“Moramo sačekati rezultate efikasnosti iz ispitivanja faze 2/3, a ako vakcina bude odobrena, potencijalne doze bi mogle biti dostupne za upotrebu prije kraja godine”, rekao je glasnogovornik kompanije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Raste interes: 38 posto građana BiH želi vakcinaciju protiv koronavirusa

Portal 072info

“Pfizerova” vakcina za koronavirus odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji

Portal 072info

Prve vakcine u BiH očekuju se najkasnije do kraja marta

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME