DOBRE VIJESTI: Adel iz Zenice konačno ima tačnu dijagnozu i pravu terapiju!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Adel Pašalić iz Zenice, čija je priča dirnula i BiH i region, uspješno je obavio preglede na turskoj klinici „Acibadem“. Nakon trinaest godina života s pogrešnim terapijama, njegova majka Belinda je presretna jer je dječak konačno dobio tačnu dijagnozu i terapiju koja će pomoći da se broj epileptičnih napada pokuša smanjiti. A Adel sada dnevno ima i više od 50 takvih napada.

Potvrđen sindrom

Zahvaljujući apelima za pomoć Adelu na društvenim mrežama, ali i priči objavljenoj u „Avazu“, prikupljen je novac i 4. aprila dječak je s majkom otputovao u Tursku, gdje su proveli nekoliko dana pod budnim okom turskih ljekara.

– Čim smo stigli na kliniku, Adel je odmah priključen na EEG monitoring. Neprekidno se snimalo njegovo stanje. Čim je zaspao, počeli su napadi – u serijama. To je bilo dobro, jer se dogodilo dok se snimalo – priča Belinda.

Nakon što je skinut s monitoringa, urađen mu je magnet, a zatim i dodatni nalazi i pretrage na zahtjev ljekara.

– Potvrđen mu je Dravet sindrom. Pred nama je i dalje velika borba, ali ja vjerujem da ćemo uspjeti – govori ona.

Tri opcije

Adel s mamom uoči polaska u Tursku
Adel s mamom uoči polaska u Tursku

Ljekari su predložili tri opcije – da se Adelu uvede nova terapija, s kombinacijom tri nova lijeka, koji su skupi. Druga je opcija dijeta s povećanim unosom masti i proteina, a minimalnim unosom ugljikohidrata, a treća je da mu se ugradi stimulator koji bi mogao umanjiti napade.

– Savjet doktorice bio je da najprije pokušamo s lijekovima, i to postepeno, što ćemo i učiniti. Izlječenje u našem slučaju ne postoji, ali je moguće ublažiti stanje. Adel će morati redovno ići fizijatru, neuropsihijatru, defektologu… Ali, meni je bitno da moje dijete konačno ima tačnu dijagnozu i da krećemo s pravom terapijom – optimista je Belinda.

Dovoljno novca za liječenje

Belinda je zamolila sve dobre ljude koji su radili ili pokrenuli akcije prikupljanja pomoći za njih, da ih privedu kraju.

– Mi počinjemo s terapijom, za sada imamo dovoljno za njegovo liječenje. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli – poručila je ona.

Avaz/D.PAŠALIĆ