Dobre vijesti za budžetske korisnike, dobit će po 1.080 KM

Dobre vijesti za budžetske korisnike, dobit će po 1.080 KM

Iz Budžeta Federacije BiH izdvojit će se novac za isplatu po 1.080 KM pomoći uposlenicima koji primaju plaće iz budžeta Federacije. To stoji u Odluci o izdvajanju sredstava u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći.

– Iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izdvajaju se sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Isplata će se izvršiti u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena u visini od 1.080 KM po zaposleniku, najkasnije do 30.11.2022. godine.

Pravo na isplatu ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu na dan 31.10.2022. godine.

Zadužuje se Federalno ministarstvo finansija da u okviru ukupnih budžetskih sredstava za plaće, osigura i izvrši potrebne preraspodjele u cilju realizacije odluke – stoji u Odluci.

– Zanimljivo je da nemamo identičan stav prema svim radnicima Federacije. Opet ljudi koji rade u realnom sektoru su prepušteni na milost i nemilost poslodavaca. A za one koji su u javnom sektoru, pogotovo na Federalnom nivou, za njih se novac nađe. Njima će se isplatiti, onima koji imaju veće plaće.

Ja nemam ništa protiv, da se razumijemo, super je, ali bih volio da se vlast jednako brine i u realnom sektoru, kao što se brine u javnom sektoru. I jedni i drugi su građani ove države – kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH, za Faktor.ba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica