DOBRE VIJESTI ZA PUŠAČE: Rezani duhan neće poskupjeti

Podijelite vijest

duhan nova

Dom naroda FBiH danas nije usvojio Izmjene zakona o akcizama kojima se uvodi akciza na rezani duhan u BiH, te je tako izbjegnuto drastično povećanje cijene ovih proizvoda na tržištu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Povećanje akcija je vraćeno u redovnu proceduri na usaglašavanje.

Predstavnički dom BiH je ranije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim se uvode specifične akcize za rezane duhane, odnosno cigare i cigarilose.

Trenutno na bh. tržištu nema cigareta jeftinijih od 3 KM, a zbog slabe kupovne moći, mnogi pušači su prešli na jeftiniju varijantu, a to je rezani duhan.

Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose trebala se plaćatu proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine.

Istodobno, trošarine na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 posto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivat će ove trošarine, a za 2014. godinu bila je predviđena akciza od 78 KM/kg.

Proizvođači duhana i duhanske industrije su upozoravali da bi usvajanje ovakvog propisa preko noći ugasilo legalno tržište rezanim duhanom i pospješilo šverc i crno tržište, prenosi NAP.

U toku rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Martin Raguž je kazao da su ove izmjene način traženja rješenja za Mostar. Dragan Čović je u rasptavi kazao da on jeste predsjednik najjače hrvatske stranke, ali da HDZ i SDA idu pravcu za rjesavanje problema.

– Meni je drago da je i prijedlog SDP da se prave izborna područja, ali mi smo to predložili u Federaciji pa smo optuženi za crtanje karta. Niko vise nikad neće crtati karte u Mostaru i to govorim kao žitelj Mostara – kazao je Čović, dodajući da pregovaraju sa SDA, jer su tamo vidjeli priliku za dogovor, prenosi Patria.

 Depo.ba