DOBRE VIJESTI Život se vraća u BiH

Podijelite vijest

Krizni štabovi Federacije i Republike Srpske postepeno su počeli s ublažavanjem mjera koje su na snazi od 16. marta, dana kada je proglašeno stanje nesreće. U Sarajevu i Banjoj Luci su za vikend s radom počeli frizerski i kozmetički saloni, male obrtne radnje, prodavnice tekstila, ali samo one koje se ne nalaze u tržnim centrima… 

Jučer su ove radnje otvorene i u Mostaru. Svoj atelje otvorio je poznati umjetnik Sead Vladović Guče. Nije, kaže, radio od 16. marta.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Žive od turizma

– Tužno je sve. I mi i grad živimo od turizma, a pitanje je dokle će sve trajati. Otvorio sam radnju i da provjetrim, prozračim, dezinficiram, a bolje je za nas, na koncu, da sve radnje budu otvorene, jer bi se ljudi opustili – kazao nam je on.

Član Kriznog štaba FBiH i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa najavio je da slijede nova ublažavanja, koja će se odnositi i na otvaranje ugostiteljskih objekata.

Sarajevo: Frizerski saloni ponovo primaju mušterije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baSarajevo: Frizerski saloni ponovo primaju mušterije

ČITAJ JOŠ:  Vrijeme u naredne dvije sedmice: Početkom decembra novo otopljenje u BiH

Zavod je izdao i preporuke o sprečavanju infekcije u trgovinama, frizerskim salonima i drugim uslužnim djelatnostima. Razmak između stolova, dezinfekcija prostora, ograničen broj gostiju, obavezno nošenje maski…

Ugostitelji nezadovoljni

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić navodi da je pod ovakvim mjerama prevencije ipak bolje sačekati da se situacija u potpunosti normalizira kako bi mogli raditi kao i ranije.

– Upitno je kako će sve funkcionirati. Građani su željni izlaska i druženja, ali je to nezamislivo pod ovakvim uvjetima. Svrha odlaska u kafić, izuzev kafe ili ručka, jeste upravo druženje. Ovim mjerama je to uskraćeno – navodi Hadžić.

ČITAJ JOŠ:  Objavljena prognoza do sredine decembra: Snijeg se očekuje samo na planinama

U Trebinju otvorena pijaca

Trebinjska gradska pijaca, na osnovu odluke gradskog Štaba za vanredne situacije, počela je jučer s radom, ali samo za prodaju domaćih proizvoda. Radno vrijeme pijace je od 8 do 14 sati. 

Osigurana je propisana fizička distanca među tezgama, a i kupci i prodavači obavezni su nositi maske i rukavice.

Kupci i prodavači nisu krili zadovoljstvo zbog ponovnog rada gradske pijace, jer, kako kažu, i oni su oživjeli s njom.

Avaz