Doc. dr. Lejla Osmančević: Zaboravila sam na šale i smijeh

Subota, 27. mart: Emir će im kupiti limuna i narandži

Dan planiram provesti sa sinom. Odlazak u kupovinu i priprema zajedničkog ručka, uz razgovor o njegovim planovima za budućnost – neprocjenjivo. Telefonski kontaktiram Kliniku, u hodu rješavamo novonastalu situaciju u vezi s povećanim brojem djece pozitivne na COVID-19.

Pozivamo pripravnu ekipu ljekara na ispomoć u Prijemno-trijažno odjeljenje. Kolege se, bez pogovora, odazivaju na poziv i ispomoć. Situacija nalaže brzinu u odlučivanju i reagiranju. Dogovaram se s kolegama iz Kluba kako ćemo diskutirati na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za ponedjeljak. Imamo više važnih tačaka za razmatranje.

Planirala sam postaviti jedno vijećničko pitanje, a na zamolbu moje rodbine iz naselja Tušanj, tiče se sanacije puta u tom dijelu grada. Zadovoljna sam. Tek u večernjim satima uspijevam kontaktirati roditelje i napraviti strategiju za skorašnju vakcinaciju. Uvjerila sam ih da nije poželjno da im dolazim i da budemo u bliskom kontaktu.

Putem medija se informiramo da broj oboljelih i umrlih raste. S obzirom na to da radim u Covid dječijem odjeljenju, ne želim riskirati da im prenesem virus. Puno sam ih poželjela, ali ko me pita. Šaljem Emira u prodavnicu da im kupi limuna i narandži, uskoro će i policijski sat. „Emire, sine, požuri, nemoj da te policija zaustavi“, govorim mu.
Nedjelja, 28. mart: Mama poželjela polagani burek

Nedjelja je posvećena brizi o roditeljima, kako im održati dobro zdravstveno stanje da bi mogli dobiti vakcinu. Posjeta je svedena na nekoliko riječi i uz obaveznu distancu, od lifta do njihovog kućnog praga. „Kako ste, jeste li dobro, recite šta vam treba“, pitam ih. „Čuvajte se, izdržite još koji dan do dolaska vakcine“, hrabrim ih. „Zaprijetih“ tati da ne izlazi.

S „knedlom u grlu“ i suzama u očima ostavljam kesu s mlijekom, vodom i mljevenim mesom iz Saidove mesare. Mama Nura poželjela polagani burek
Ponedjeljak, 29. mart: Nabavka vakcina jedino rješenje

S obzirom na tešku epidemiološku situaciju, današnja sjednica Gradskog vijeća je organizirana online. Iščitavanje materijala i priprema za sjednicu su završeni tokom vikenda, planirala sam diskutirati o tački dnevnog reda „Razmatranje epidemiološke situacije u gradu Tuzla“. Podatke koje sam dobila od Higijensko-epidemiološkog zavoda o broju oboljelih i umrlih u 2020. i 2021. godini nisu nimalo optimistični.

Jedino rješenje je vakcinacija! U svom javljanju najviše sam insistirala na nabavci vakcina, promociji masovne imunizacije, kao i edukaciji stanovništva o vrsti vakcina, načinu njihovog djelovanja, očekivanim postvakcinalnim reakcijama i slično. Moj fah. Zadovoljna sam!
Utorak, 30. mart: Tata je krišom otišao do banke

Početak dana jednim od uobičajenih jutarnjih radnih sastanaka pretvara se u dinamičan dan. Broj hospitalizirane djece i majki se tokom vikenda povećao. Idem u planirani obilazak Covid dječijeg odjeljenja radi provjere zdravstvenog stanja djece, ali i psihičkog stanja i raspoloženja majki pratilja koje leže uz bolesnu Covid pozitivnu djece. Sve su one kod kuće ostavile nekog od članova porodice o kome se treba brinuti.

Dajemo im psihološku podršku, koliko je to moguće. U našoj mliječnoj kuhinji su obećali da će danas za ručak biti i palačinci, slani ili slatki, ko šta voli. Raspoloženje u Covid odjeljenju se popravilo. U pauzi uspijevam pratiti informacije iz medija i saznati kada će doći vakcine. Roditelje i dalje držim zatvorene u stanu i provjeravam pridržavaju li se moje naredbe o zabrani kretanja. Tata je uspio krišom izaći do banke da podigne karticu za bankomat koja mu i nije bila prijeko potrebna
Srijeda, 31. mart: Prijava za vakcinaciju

Planiran je sastanak s Udruženjem porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolest PIPOL, majkama čija su djeca liječena na Klinici za dječije bolesti, načelnikom Službe za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta te predstavnicima Sektora za informacione tehnologije UKC-a Tuzla.

Cilj nam je započeti humanitarne aktivnosti za rekonstrukciju I i II sprata Klinike za dječije bolesti. Iako je pandemija, epidemiološka situacija je izuzetno teška, svi skupa, kao članovi Radne grupe, usaglasili smo se da će, uz kvalitetnu i dobro osmišljenu medijsku kampanju, ova humanitarna akcija imati veliki odziv i da ćemo uspjeti, nakon 20 godina, obnoviti dva sprata Klinike za dječije bolesti u kojima uvjeti nisu za pohvalu.

U popodnevnim satima iščekujemo poziv za početak vakcinacije zdravstvenih radnika. Prva sam se prijavila. Čekam informaciju kada će započeti vakcinacija rizičnih grupa, u koje spadaju i moji roditelji. Tata ima blage simptome COVID-19 te sam mu uradila PCR test s nestrpljenjem čekam rezultat.

Razmišljam o tome kako čovjek može biti zadovoljan sitnim stvarima. Telefonski poziv u 19 sati i obavijest da je tata negativan bila je velika radost za cijelu porodicu
Četvrtak, 1. april: Malo ranije idem kući

Jutros mi je, u hodu, neko napomenuo da je 1. april. Potpuno sam zaboravila na šale i smijeh. Počinju pripreme za učešće u kampanji „Obnova prostorija Klinike za dječije bolesti“ u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice i majki djece liječene na Klinici za dječije bolesti.

Arhitekta UKC-a će nam napraviti specifikaciju prostora i zamjene unutrašnje stolarije, rekonstrukciju sanitetskih čvorova i podova na prvom i drugom spratu Klinike. Dobili smo i pismenu saglasnost generalnog direktora da započnemo s ovim aktivnostima. Udruženje PIPOL je 2016. godine, kroz projekt „Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja hematoonkologije“, omogućilo da djeca oboljela od malignih bolesti i njihove majke pratilje imaju savremen i ugodan prostor za dugomjesečni boravak i liječenje u bolnici.

Danas je organizirana vakcinacija zdravstvenih radnika. Moj termin je u 13 sati. Sve je dobro organizirano. Dok čekamo u redu za vakcinaciju, razmjenjujem iskustva i savjete kolega. Svi smo pomalo uplašeni zbog činjenice da trebamo dobiti injekciju i hoće li boljeti. Ništa drugo. Sve je dobro prošlo i sebi dopuštam privilegiju da malo ranije odem kući. Ruka pomalo boli, ali ovaj osjećaj sigurnosti da sam primila vakcinu i da ću biti zaštićena antitijelima me drži u dobro raspoloženju.
Petak, 2. april: Velika vizita u Covid odjeljenju

Za zdravstvene radnike nema vikenda. Značajno se povećava broj oboljele djece od COVID-19. Danas je planirana velika vizita u Covid odjeljenju, kao utvrđivanje plana rada i pripravnosti tokom vikenda.

IZVORAvaz
Prethodni članakHoće li Rolan Garos biti prolongiran drugu godinu zaredom
Sljedeći članakU Srbiji neće biti nastavljena vakcinacija građana iz regiona